Sigurdsson: Tecrit böyle devam edemez

Kopenhag eski Belediye Başkanı Villo Sigurdsson, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin, uluslararası hukuk, sözleşme ve kurallara aykırı olduğunu belirterek, böyle devam edemeyeceğini söyledi.

TECRİDE KARŞI KAMPANYA

Tecridin sonlandırılması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için kampanyanın sürdürülmesi gerektiğini söyleyen Kopenhag eski Belediye Başkanı Villo Sigurdsson, “Sayın Öcalan'ın serbest bırakılması için Türk hükümetine baskı yapmalıyız” dedi.

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyasına destek veren Kopenhag eski Belediye Başkanı Villo Sigurdsson, ANF’ye konuştu. Sigurdsson, Türk devletinin, 25 Mart 2021’den beri haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan konusunda tüm uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi. İmralı’daki durumu işkence olarak niteleyen Sigurdsson, “Ailesini ve avukatlarını görmesine izin vermiyorlar. Bu açıkça işkencedir” dedi.

Tutsakların cezaevinde kalma süreleriyle ilgili Danimarka ve Avrupa Birliği ülkelerinden örnek veren Sigurdsson, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği ülkelerinin çoğunda en fazla 16 yıl hapis cezası alabilirsiniz. Sayın Öcalan, masumiyetini kanıtlama ve Kürtlere karşı yürütülen bu acımasız savaşı durdurmak için hükümet ve yetkililerle bazı anlaşmalar yapma imkanı olmaksızın 25 yıldır orada tutuluyor.”

NATO VE AB’DEN ÇİFTE STANDART

Türkiye’nin tecridi sürdürmekle imza attığı tüm uluslararası sözleşme ve anlaşmalara da aykırı olduğunu kaydeden Sigurdsson, “Türkiye, NATO üyesi ve AB üyesi olmak istiyor. Türkiye'deki yetkililere uluslararası insan hakları kurallarına uymaları için baskı yapmıyorlar. Bu bir tür çifte standarttır” şeklinde konuştu. 

TÜRK HÜKÜMETİNE BASKI YAPILMALI

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyasının bir parçası olduğunu hatırlatan Villo Sigurdsson “Kampanyanın bir parçası olmak çok güzel. Ben de kampanyanın bazı oturumlarına katıldım. Bence kampanyayı sürdürmeye çalışmalı ve Öcalan'ın özgürlüğünü desteklemek için uluslararası yargıçları ve uluslararası yetkilileri de kullanmalıyız. Bu, böyle devam edemez, çünkü tüm uluslararası kurallara aykırıdır. Sayın Öcalan'ın serbest bırakılması için Türk hükümetine baskı yapmalıyız.”