TC’nin işgal ve ilhak saldırılarında ‘Komutan’ değişikliği

9 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de Türk Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı faşist şef Recep Tayyip Erdoğan imzalı Kararname yayınlandı. Kararname’de sınır ötesi operasyonlardan sorumlu 2. Ordu Komutanı’nın değişmesi dikkat çekti.

İŞGAL SALDIRILARI

İşgalci Türk devleti, 23 Nisan 2021 tarihinden itibaren Medya Savunma Alanları bölgeleri olan Metîna, Zap ve Avaşîn ve Başûrê Kurdistan’a karadan ve havadan işgal ve ilhak saldırıları başlattı. İşgalci Türk ordusu, 3 yılı aşkın bir süredir yürüttüğü saldırılarına 16 Nisan’da Metîna’nın farklı alanlarını kapsayan yeni bir saldırı başlattı. 3 Temmuz tarihinde ise işgalci Türk ordusu KDP’nin desteği ile Amediye’den Zap Alanı’nda bulunan Girê Bahar’a saldırarak, 3 yılı aşkın yürütmüş olduğu işgal ve ilhak saldırılarına KDP’yi katarak, Kurdistan Özgürlük Gerillası’na saldırmaya devam ediyor.

İşgalci Türk devleti ve AKP-MHP savaş hükümeti, Medya Savunma Alanları ve Başûrê Kurdistan’a dönük saldırılarından -özellikle 3 Temmuz tarihli saldırılarından- sonraki süreçte köy boşaltma, köy yakma, arazi ve bahçeleri yakma, kontrol noktası kurup, kimlik kontrolü yapması ve köylerin içerisine üs kurma gibi uygulamaları deyim yerinde ise dünyanın gözü önünde yapıyor. Bununla birlikte KDP, Barzanilerin artık bu işgal ve ilhak saldırılarında işgalci Türk devleti tarafı olduğu net olarak açığa çıkmış durumda.

İşgalci Türk ordusunun işgal ve ilhak saldırılarına karşın Kurdistan Özgürlük Gerillası savaş tünelleri ve araziye dayalı hareketli timler ile cevap veriyor. Saldırılar özellikle Metîna ve Zap hattında yoğunlaşmış durumda. Bilindiği üzere saldırılar 3 buçuk yıla yaklaşmakta ve işgalci Türk devleti ve onun savaş hükümeti istediği sonucu alabilmiş değil. Irak’ın sessizliği, KDP-Barzanilerin sınırsız desteği de istediklerine ulaşabilmiş sonucu açığa çıkartmış değil.

İŞGAL VE İLHAK, AKP’YE YAKIN KOMUTAN’DAN ERGENEKONCU KOMUTAN’A

Türk Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı faşist şef Recep Tayyip Erdoğan imzalı 9 Ağustos tarihli Kararnameyle işgalci Türk ordusunun Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında kimi değişikliklere gitti. Kararnamede dikkat çeken ve en önemli değişiklik ise Medya Savunma Alanları ve Başûrê Kurdistan’daki işgal ve ilhak saldırılarını yürüten sınır ötesi operasyonlardan sorumlu 2. Ordu Komutanı Metin Tokel’in yerine geçtiğimiz hafta Yaş Kararları ile Korgenerallikten Orgeneralliğe terfi ettirilen Levent Ergün’ün atanması oldu. İşgal ve ilhak saldırıları sürerken, faşist şef Erdoğan’ın yaptığı bu değişiklik dikkatleri üzerine toplamış durumda. Bu değişiklik bir anlamı ile şöyle de yorumlanıyor; sınır ötesi operasyonlar Metin Tokel’den alınıp, Levent Ergün’e verildi. Öte yandan Metin Tokel’in AKP ile yakınlığı herkesçe bilinip, kendisini makamında ziyaret AKP’li siyasetçileri öven sözleri de basına yansımıştı.

TUTUKLANDI, NUSAYBİN’İ YIKMA İLE ÖNE ÇIKARTILDI

İşgal ve ilhak saldırılarını yürütmesi için görevlendirilen 2. Ordu Komutanı Levent Ergün Balyoz Davası tutuklamaları ve Nusaybin Özyönetim Direnişleri sırasında Nusaybin’i yakıp, yıkmasıyla Kürt kamuoyunca tanınan ve bilinen biri. Tutukluluk ve mahkemenin kendisi hakkında verdiği karar ile göreve döndü. Göreve döner dönmez Nusaybin saldırısına komutanlık yaptı. İlk işi bütün gücüyle Nusaybin halkını göçertmek, Nusaybin’i ise yıkmak oldu. Öte yandan Korgeneral iken bir hafta önce YAŞ Kararları ile Orgeneralliğe terfi ettirildi. Hemen akabinde ise işgal ve ilhak saldırılarını yürütme görevi verilerek, 2. Ordu Komutanı yapıldı. Levent Ergün, Balyoz Davası kapsamında bir süre Hasdal Cezaevinde tutuklu olarak bulunmuştu.

SALDIRILARI YÜRÜTEN KOMUTANLAR DEĞİŞTİRİLDİ

İşgal ve ilhak saldırılarında yer alan komuta kademesinin çoğunluğunda değişikliğe gidildi. Kararnamede yer alan değişimler kimi değişiklikler ise şöyle; 2. Ordu Komutanı'nın değişmesiyle birlikte Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanı, Yüksekova'daki  3. Piyade Tümen Komutanı, Şırnak'taki 23. Piyade Tümen Komutanı, Gaziantep'teki 5. Zırhlı Tugay Komutanı, yine Malataya'da 13. Komanda Tugay Komutanı, Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı, Çukurca'da 2. Hudut Tugay Komutanı, Hatay'daki 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı, Van'daki 6. Hudut Tugay Komutanı, Midyat'taki 14. Komando Tugay Komutanı, Hakkari Derecik'teki 1. Hudut Tugay Komutanı, yine Diyarbakır'daki 16. Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Siirt'teki 3. Komando Tugay Komutanı ile Malatya'daki 7. Anajet Üs Komutanı değiştirildi.