Tahir Elçi Davası: Tüm evrakların savcılığa tebliğ edilmesine karar verildi

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Tahir Elçi cinayeti davasının 8. duruşmasında, mahkeme heyeti avukatların taleplerini reddederek, esas hakkında mütalaasını hazırlaması için dosyadaki tüm evrakların savcılığa tebliğ edilmesine karar verdi.

Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015 tarihinde Amed’in Sûr ilçesinde katledilmesine dair açılan davada, duruşmaya Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, 18 baro başkanı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

TÜBİTAK tarafından hazırlanan bir raporda, olayın yaşandığı tarihte Mardin Kebapevi'nin kamerasının kayıt yapmadığı, kayıtların 2010 yılına ait olduğu, 9 kayıttan 3'ünün "kayıp" olduğu belirtilmişti. Avukatlar, bu durumu "delil karartması" olarak değerlendirdi ve mahkemeden yeniden keşif talebinde bulundu.

Mahkeme, avukatların keşif ve tanık dinlenmesi taleplerini reddetti. Amed Baro Başkanı Nahit Eren, soruşturma sürecinde tanıkların, soruşturma savcısı ve sokağa çıkma yasakları döneminde Sûr dosyasına bakan savcı tarafından karartılmaya çalışıldığını ifade etti.

Avukat Eren ayrıca, mahkemeye "Sûr dosyalarına bakan savcının Tahir Elçi dosyasıyla ne işi var?" diye sordu.

Duruşmada, avukatlar, delillerin karartıldığına ilişkin tepkilerle birlikte, olayın yaşandığı dönemdeki siyasi ve güvenlik koşullarına dair çeşitli taleplerde bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, mahkemenin gerçeğin açığa çıkmasını istemediği algısını yarattığını belirtti.

Mahkeme heyeti, savcılığın esas hakkında mütalaasını hazırlayabilmesi için dosyadaki tüm delil ve evrakların savcılığa gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, savcılığın esas hakkında hazırlayacağı mütalaayı celse arasında da mahkeme heyetine sunabileceğine de karar verirken, duruşmayı 6 Mart 2024 tarihine erteledi.