Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon Amed’de basın örgütlerini ziyaret etti

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu üyeleri, Amed'de basın örgütleri DFG ve MKG yöneticileri ve üyeleri ile bir araya geldi.

Çeşitli görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu, İstanbul’un ardından 28 Şubat Çarşamba günü Amed’i ziyaret etti.

Heyet bu Perşembe günü Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) Başkanı Roza Metina ve dernek üyeleriyle kentteki bir otelde bir araya geldi.

Toplantıda konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, dernek çalışmaları ve maruz kaldıkları baskılar hakkında Delegasyona bilgi verdi.

Altan, “Özgür basın olarak Kürt sorununda yaşanan problemleri kamuoyuna taşımada kendimizi sorumlu hissediyoruz. Gerçekleri kamuoyuna duyururken ciddi anlamda baskı ve şiddete maruz kalıyoruz. Bugün hala 44 gazeteci, gazetecilik yaptığı için cezaevinde" dedi.  

“Bu baskılara rağmen özgür basın ayakta durmaya, yazmaya devam ediyor" diyen Altan, derneğin hazırladığı son bir yıllık hak ihlalleri raporunu da heyete teslim etti.

MKG Eşbaşkanı Roza Metina ise, şu an 10 kadın gazetecinin cezaevinde olduğuna dikkat çektikten sonra, "Medyadaki hakim cinsiyetçi söyleme karşı bir alternatif yaratmak üzere MKG'yi kurduk. AKP-MHP'nin kontrolündeki havuz medyası, cinsiyetçi dil kullanarak kadına yönelik şiddeti artırıyor" dedi.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Roza Metina, kadın odaklı haberciliğe önem verip, bu yönlü atölyeler düzenlediklerini ve kadın gazetecilere hukuki destekte bulunduklarını söyledi.

Heyet, görüşmenin ardından tutuklu DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu'nun yargılandığı dava duruşmasını takip etmek üzere Diyarbakır Adliyesi’ne geçti.