Tecrit Bülteni'nin 6. sayısı yayınlandı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklar üzerindeki tecritin boyutlarına dikkat çeken Tecrit Bülteni'nin yeni sayısı yayınlandı.

TECRİT BÜLTENİ

İlk sayısı, 1 Kasım 2023’te yayınlanan Tecrit Bülteni, tecrit takvimi niteliği taşıyor. Son sayısında devam eden tecride, başvuruların yanıtsız bırakılmasına, CPT’nin sorumsuzuluğuna, açlık grevindeki tutsaklara cezalara yer verildi.  

Tecrit Bülteni’nin 6. sayısında, 21 Mart 2024 itibarıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerinde 24 yıl 1 ay 6 gündür tecrit uygulandığı hatırlatıldı. Abdullah Öcalan'ın 4 yıl 18 gündür aile görüşünden mahrum bırakıldığı ve 4 yıl 7 ay 14 gündür de avukat görüşü yapılmadığı bilgisine yer verildi.

MUTLAK İLETİŞİMSİZLİK

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kendisiyle ve İmralı'daki diğer tutsaklarla herhangi bir iletişim kurulmayan 2 yıl 11 ay 25 güne "mutlak iletişimsizlik" olarak dikkat çekilen bültende, 22 Ocak 2024’te 35 farklı barodan 1330 avukatın süren tecridin kaldırılması ve avukat görüşünün sağlanması için yaptığı başvuru hatırlatıldı.

ULUSLARARASI DELEGASYON

Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu’nun Türkiye’ye gelerek Adalet Nöbeti eylemlerini ve çok sayıda STK’yı ziyaret ettiği bilgisinin paylaşıldığı bültende, delegasyonun aynı zamanda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından düzenlenen “Tecrit Siyasetine Karşı Barış ve Özgürlük Mücadelesi” adlı konferansa katıldığı belirtildi.

TUTSAKLARA DİSİPLİN CEZALARI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki mutlak tecridin kırılmasına yönelik olarak 27 Kasım 2023’te Türk cezaevlerinde  başlatılan açlık grevlerinin, 21 Mart 2024 itibarıyla 115. günü geride bıraktığına dikkat çekilen bültende, açlık grevlerine katılan tutsaklara çeşitli disiplin cezaları verildiği paylaşıldı.

CPT GÖREVİNİ YAPMIYOR

Aralarında 8 baronun da bulunduğu 14 hak ve hukuk kuruluşunun, 12 Ocak 2024’te CPT’ye İmralı Ada Haapishanesi’nin ziyaret edilmesi ve raporun açıklanması için başvuruda bulunduğu hatırlatılarak, CPT'nin herhangi bir adım atmaması şöyle eleştirildi: "CPT, 23 Şubat 2024’te yaptığı açıklama ile 13-22 Şubat tarihleri arasında Türkiye’ye geldiklerini ve bazı hapishaneleri ziyaret ettiklerini duyurdu; ancak ziyaret edilen hapishaneler arasında İmralı Ada Hapishanesi’ne yer verilmedi. Raporu henüz açıklanmamış olan 22 Eylül 2022 tarihli ziyaretten bugüne tecrit koşullarının giderek ağırlaşmasına rağmen CPT’nin süregelen işkence ve kötü muamele koşullarını görmezden gelen bu uygulaması, görevlerini yerine getirmediğini ortaya koymaktadır.”