Hatay’ı peş peşe sarsan depremlerin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen halkın temel ihtiyaçları henüz karşılanmış değil. İlk günden beri devletten ve iktidardan herhangi bir yardım gelmediği için enkaz altında kalan yakınlarını gönüllülerin yardımı ve kendi çabalarıyla çıkarmaya çalışan insanlar, çadır sorunu çözülmemişken, şimdi de içme suyu bulamıyor. Buna rağmen Hatay Valiliği’nin, “AFAD tarafından bölgeye sürekli içme suyu sevkiyatı yapılmakta olup, yeterli su stokumuz mevcuttur” demesi tepkilere neden oldu. Valilik bununla da yetinmeyerek, TTB’nin tüm salgın uyarılarına rağmen, "Hijyen amacıyla şebeke suyunun kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır" dedi.
Valiliği yalanlayan Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası'nın (TEHİS) Sözcüsü ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) PM Üyesi Tolga Kubilay Çelik, ANF’ye konuştu. Hatay’ın birçok ilçesinde su sıkıntısının devam ettiğini belirten Çelik, halkın hem içecek su hem de temiz su şebekesi ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğinin altını çizdi.
‘HALK ŞEBEKE SUYUNA GÜVENMİYOR'
TEHİS ve TÖP olarak depremden bu yana Hatay’da yardım çalışmaları yürüttüklerini hatırlatan Çelik, yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmadığına dikkat çekti. Halkın içmek için de hijyen için de aynı suyu kullandığını aktaran Çelik, “İnsanlar artık şebeke suyuna güvenmiyor çünkü sağlık sorunlarına ilişkin şikâyetler artıyor. Bu nedenle acilen hem içme hem de temiz şebeke suyu lazım” dedi.
‘VALİLİK DOĞRUYU AKTARMIYOR'
Hatay Valiliği’nin su sıkıntısı yaşanmadığı yönündeki açıklamasını yalanlayan Çelik, “Ben bizzat sahadan biliyorum. Vali doğruyu aktarmıyor. Samandağ’da, Harbiye’de, Armutlu’da, Serinyol’da suya erişim sorunu devam ediyor. Biz elimizdekileri dağıttık, Serinyol’da insanlar su alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdular ama yetmiyor” diye konuştu. Sadece Hatay’da değil, Maraş ve Adıyaman’da da aynı su sıkıntısının yaşandığını belirten Çelik, bu açıdan deprem bölgelerine acilen içecek su temin etmek gerektiğini söyledi.
Depremlerden bu yana Hatay valisini hiç görmediğini de belirten Çelik, vali yardımcısıyla bir kez karşılaştıklarına, onun da Sevgi Parkı’nı terk etmelerini söylemek için geldiğine dikkat çekti. Depremzedelerin sadece su sıkıntısı değil çadır, gıda ve giyecek sıkıntısı da çektiğine işaret eden Çelik, bu konuda dayanışmanın devamlılığının önemine vurgu yaptı.
‘DAYANIŞMANIN KESİNTİSİZ SÜRMESİ GEREKİYOR'
Dayanışmanın, depremin ilk haftalarında olduğu gibi, kesintisiz sürmesi gerektiğinin altını çizen Kubilay, şunları kaydetti:
“6 ay, 1 sene dayanışmanın sürmesi gerekiyor. İnsanlar sadece barınma sorunu yaşamıyor. Gelen yardımlar hızla tükeniyor. İnsanlar zaten gereken hijyenik koşullara kavuşamıyor, yıkanamadıkları gibi çamaşırlarını da yıkayamıyorlar, zaten temiz yerde kalamıyorlar. Seyyar tuvalet yeterince olmadığı için hasarlı evlerine gidip ihtiyaçlarını yapmak zorunda kalıyorlar. Bugün bakıyoruz ki seçime ilişkin siyasi gelişmeler her şeyin önüne geçiyor. Halbuki bundan daha önemli bir gündem var, o da deprem bölgesindeki insanların yaralarını sarmak. Dayanışmayı büyütmek gerekiyor ve siyasi partiler bir an önce gözlerini ve kulaklarını deprem bölgelerine çevirmeliler.”