TEV-Çand Avrupa: Şengal direnişi çağdaş Derwêşler yaratıyor

Şengal'deki soykırımın yıl dönümünde açıklama yapan TEV-Çand Avrupa, "Türk devletinin ve KDP’nin Şengal’e yönelik saldırganlığı devam ediyor. Şengal direnişi çağdaş Derwêşler yaratıyor. Êzidîlik korunmalı ve geliştirilmeli" dedi.

Şengal'deki 74. Fermanın yıl dönümünde yazılı açıklama yapan TEV-Çand Avrupa, "Üçüncü Dünya Savaşı’nın yaşandığı 21’inci Yüzyılda Êzidî halkımız KDP ihanetinin desteğiyle Şengal’de yine soykırım girişimiyle yüz yüze kaldı. Özellikle Türk devlet faşizminin DAİŞ’i öne sürme planlamasıyla 74’üncü Ferman olarak adlandırılan soykırım politikaları, KDP’nin ihanetçiliğiyle sonuca ulaştırılmak istendi. 3 Ağustos 2014’te binlerce çocuk, genç ve kadının katledilmesiyle kendisini 73’üncü Ferman’dan kurtaran bir halk, DAİŞ zulmü ve hainlerin ortaklığıyla yok edilmek istendi. Kadın öncülüğüyle örülü bir toplumu bertaraf etmek istediler. Çocukları daha küçük yaşta esir aldılar, Êzidî kadınları pazarlarda sattılar. Böylelikle kadınların şahsında Êzidî toplumunun iradesini kırmayı amaçladılar. Esasta Êzidî halkının irade, kültür ve yaşamının kırılması hedeflendi. Kadın, yaşamın ve kadim kültürün ana kaynağı olduğu için hedef alındı" denildi.

'GERİLLA İLE SOYKIRIM DURDURULDU'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Böyle bir tarihte HPG/YJA-Star gerillalarının öncülüğünde, YPG/YPJ’nin desteği ve Şengal halkının iş birliği ile Şengal’de soykırım saldırısı durduruldu ve anbean direniş yükseltildi. Kadın özgürlük çizgisi öncülüğünde bu direniş zafere dönüştü. Her anlamda kendi özünü ve geleneğini koruyan ve günümüzde kadim kültürün kaynağı olan halkın kendini özerkliğe doğru götürdüğünü belirtebiliriz. Bugün Irak devletinin bütün baskı ve uygulamalarına, KDP ihanetine ve Türk devletinin saldırganlığına rağmen Şengal’deki Êzidî halkımız, tarihi değerleri sayesinde ayaktadır. Bu, kadim kültürün göstergesidir.  

 Êzidî halkımız, en kadim kültür ve inanca sahiptir. Bugün elde ettiği öz örgütlülüğüyle soykırımların önünü almak istiyor. Her ne kadar soykırım girişimi üzerinden on yıl geçse de Türk devletinin ve KDP’nin Şengal’e yönelik saldırganlığı devam ediyor. Êzidî kültürü, yıllardır Kürt kültür ve sanatına ev sahipliği yapmıştır. Bugün de olanca avaz ve haykırışıyla Derwêşler yaratıyor.  

'ÊZİDÎLİK KORUNMALI VE GELİŞTİRİLMELİ'

Biz Kürt kültür sanatçıları olarak, Êzidîliğin geliştirilmesinin ve varlığının korunmasının önemini tekrar vurguluyoruz. Kürt kimliği, kültürü, dili ve sanatına yönelik her türden saldırının geliştiği bu süreçte Kürtlüğün kaynağını savunmak bizler açısından vazgeçilmez önemdedir. Bu nedenle TEV-Çand sanatçıları olarak 3 Ağustos soykırım girişimini kınıyor, tüm Kürt dostlarına, özgürlükçü şahsiyetlere, sanatçılara Şengal’in statüsünün elde edilmesi çabalarında rol oynamaya ve yeni bir soykırım girişimini engellemeye çağırıyoruz. Ayrıca tüm Kürt yurtseverlerini dönemin ruhuyla kendi diline, kimliğine, halayına ve kültürüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Herkes Şengal direniş ruhuyla düzenlenecek eylem ve yürüyüşlere katılmalı ve sesini yükseltmeli ki soykırımların önü alınabilsin. Son olarak Mam Zekî Şengalî şahsında tüm Şengal şehitlerini minnetle, saygıyla anıyoruz."