Tülay Hatimoğulları: Narin'in katili bu iktidar ve sistemdir

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Narin'in nasıl ve kimler tarafından öldürüldüğü neden gizleniyor? Katil erkek egemen sistemin ta kendisidir, iktidarın ta kendisidir ve yerellerdeki mikro iktidarcıklardır" dedi.

NARİN'İN MEZARINA ZİYARET

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Amed'in Tavşantepe köyünde katledilen 8 yaşındaki Narin Güran’ın mezarını ziyaret etti. Kadın Meclisinin düzenlediği etkinliğe Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Amed Büyükşehir Belediye eşbaşkanları, milletvekilleri, ilçe belediye eşbaşkanları, il yönetimi, TJA ve DBP katıldı.

 Mezarlık ziyaretinin ardından konuşan Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi:
"Sevgili Narin’in mezarı başındayız. Narin’i Türkiye haftalardır konuşuyor. Sevgili Narin’den güzel haberi 19 gün boyunca bekledik. Onun yaşadığına dair güzel haberi almak için bütün Türkiye 19 gün bekledi. Ama ne yazık ki 19 gün sonra acı haberle hepimiz yüzleştik. Narin’in ölümü üzerinde devasa bir sır perdesi var. Maalesef Türkiye’de yüzlerce Narin var. Hikayesi bilinmeyen, yaşadığı cinsel istismarı en yakınındakine söyleyemeyen, yaşadığı şiddeti en yakınındakine söyleyemeyen binlerce çocuk var. Binlerce çocuk bu şekilde katlediliyor. Katil erkek egemen sistemin ta kendisidir, bu sistemin ve iktidarın ta kendisidir ve yerellerdeki mikro iktidarcıklardır. Burada Narin’in mezarı başında, cinsel istismara uğrayan, yakınları ve bu erkek egemen sistem tarafından katledilen, polis TOMA’larıyla katledilen, Filistin’de savaşta katledilen bütün çocukları saygıyla anıyorum. Narinleri, Ceylanlar'ı, Uğurlar'ı, Cemileler'i burada bir kez daha anıyorum.

Topluma sorumluluğunu hatırlatmak istiyorum. Mevcut devlet anlayışı, bu erkek egemen sistem ne yazık ki katilleri, tacizcileri, tecavüzcüleri korudu; kadınları ve çocukları korumadı. Kadınları ve çocukları koruyacak yasaların gelişmesine izin vermediler. Kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesini, kadınların ve çocukların şiddete uğramasını engellemek için ihdas edilmiş 6284 Sayılı Yasayı, mevcut iktidarın çocuk ve kadın düşmanı politikaları ne yazık ki tartışmaya açmış durumdadır. İstanbul Sözleşmesi bizleri korumak içindi. 6284 çocukları ve kadınları korumak içindir. İşte bunları tartışmaya açtılar. Çocuk cinayetleri de Narin’in katledilmesi de kadın cinayetleri de politiktir. Çocuklar bu toplumun geleceğidir. Çocukların mutlu bir şekilde eğitim görebilecekler ve oyun oynayabilecekleri ortamın sağlanması başta büyüklerin, toplumun ve kamunun görevidir. Çocukları korumak kamunun görevidir. Çocukları koruyacak yasalarda ısrarcı olmak kamunun görevidir.

Çocukları koruyacak bir toplum düzenini kuramadığımız için Narin katledildi.

'NEDEN GİZLENİYOR?'

Bizlere Narin’in ölümünü siyasi olarak ifade etmeyin diyorlar. Külliyen yanlıştır bu yaklaşım. Bizler başından beri soruşturma sürecini etkilememek için gözlemlerimizi kamuoyuyla paylaşmadık. 19 gün geçtikten sonra Narin’in nasıl ve kimler tarafından öldürüldüğü neden gizleniyor? Tavşantepe’de neleri gizlemektedirler? Bunları koruyan anlayış, bunları koruyan kolluğun içindeki örgütlenmeler, derin devletin içindeki örgütlenmeler bu soruları sormamızdan rahatsız. Bunun farkındayız. Ama biz bu soruları sormaya devam edeceğiz. En profesyonel mafyanın işlediği cinayeti bile açığa çıkarabilecek alt yapıya sahip olan kolluk, bütün birikimini ve kriminal bilgisini Narin’in cinayetinin, nasıl katledildiğinin, niye katledildiğinin açığa çıkmasını engellemek için kullanmıştır. 19 gün boyunca o çocuğun bedenini bir çuvala koyup taşlarla sabitleyerek suda deforme olmasını sağlamayı bugün kim bilebilir? Teknik olarak bu konuda uzman olmayanlar bilemez. Biz mesela böyle yöntemlerin olduğunu bu olayla öğrendik. Hiç kimse bunu bilemez. Sıradan bir cinayet olsaydı bu kadar profesyonel destek alınmazdı. Bu cinayet tıpkı Susurluk gibi devlet mafya ve siyasetin nasıl iç içe geçtiğini deşifre etmiştir. O kirli organizasyonu nasıl Susurluk ortaya çıkardıysa, Narin’in katledilmesi de paramiliter güçlerin ve devletin buradaki politikasını deşifre etmiştir. Burada korunan ne Narin’dir ne tek başına amcası ve yengesidir. Akrabalar arası -adına ne derseniz deyin- yaşanan bir olay olmuş olsaydı, tek başına bu konu çoktan açığa kavuşurdu.
Buradan şu konuları net olarak sormak istiyoruz: Bir siyasi partinin milletvekili nasıl çıkıp, 'Biliyoruz olayları ama aile arasıdır, konuşmayız' diyebilir? Aileden kastettiği Güran ailesi mi devletin kendisi midir? Bunu açıklasın. Bu bir soruşturma konusudur. Bugüne kadar bu iktidar partisi milletvekilinin soruşturmaya tabi tutulmaması da suçtur. Buradan suç duyurusundan bulunuyoruz. Kamuoyuna yaptığı açıklamadan dolayı suç duyurusunda bulunuyoruz. Yetkilileri onunla ilgili işlem başlatmaya davet ediyoruz. Kendisinin kurduğu dostluk düzeni, bu toplum için düşmanlık düzenidir. Onların bu dostluk düzeni olmaz olsun! Şu mezarda yatan Narin’in küçücük bedeni üzerinde, ruhu üzerinde, çocukluğu ve geleceği üzerinde kurulan bir dostluk toplumun, insanın ve çocuğun dostu olamaz. Bunlarınki düşman ittifakıdır, JİTEM ittifakıdır. Bunlarınki paramiliter güçlerle ittifaktır. Bunu asla kabul etmiyoruz.
Gizlilik kararı olmasına rağmen şahıs ifadesi basına hangi amaçla ve kimler tarafından sızdırılmıştır?

Narin’i adeta su altında mezar yaparak gömen anlayış kimdir?
Bu topraklarda hiçbir çocuk istismara uğramayıncaya kadar, bütün çocukların üzerindeki şiddet ortadan kalkıncaya kadar, çocukların gerçekten oyun parklarında kaygısız oynayacakları ortamı yaratana kadar mücadelemiz devam edecek. Sevgili Narin’in mezarı başında şunu bir kez daha söylemek istiyorum. Silah deposu vs. Bazı siyasi partilerin üssü haline getirilmiş olan bölgedeki kimi köylerin sakinleri şunu bilmelidir ki bu silahlar döner o köylünün kendisini vurur, bu silahlar döner halkı birbirine kırdırır. Bizler Kürt sorununun demokratik çözümünden yanayız. Bu sorunların çözülmemesi için bizleri birbirine kırdırtan, ölen çocuğumuza bile sahip çıkmamızı engellemeye çalışan savaşçı ve çatışmacı anlayışa karşı mücadelemiz barış zemininde devam edecek.

'TOPLUMU MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUM'

Sevgili Narin sana sözümüz olsun ki, sadece DEM Partili kadınlar adına değil Türkiye ve Kürdistan adına, biz kadınlar sizlere ve sizlerin yaşam hakkına sonuna kadar sahip çıkacağız. Sevgili Narin’in burada sana rahat uyu diyemeyeceğim. Senin ölü bedenine bile işkence edilmiş. Sen böyle bir toplumda yaşamını kaybettin. Bundan dolayı kelimelerle anlatamayacağımız kadar üzgünüz. Senin gibi başka bir çocuğun başına böyle olayların gelmemesi için mücadele etmek hepimizin, bütün toplumun görevidir. Buradan bütün toplumu bu konuda daha çok mücadele etmeye davet ediyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum, Narin’i bir kez daha saygıyla anıyorum."