Türk devlet güçlerinin katlettiği isimler için buluştular

Amed, Êlih, Colemêrg, İzmir ve Riha'da Türk devlet güçlerinin katlettiği isimler için eylemler devam etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları tarafından her hafta düzenlenen “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemleri bu hafta da birçok kentte sürdü.  

 

AMED
İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, Koşuyolu Parkı’nda Yaşam Hakkı Anıtı önünde 787'nci eylemini gerçekleştirdi. Eyleme İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Ceylan Akça Cupolo,  DEM Parti yöneticileri, DEM Parti Rezan Belediyesi Eşbaşkan adayı Leyla Ayaz katıldı.
Açıklamada, Amed’in Pasur (Kulp) ilçesinde 25 Eylül 1997'te gözaltında kaybedilen Zozan Eren'in akıbeti soruldu.
 
ÊLIH
Êlih’te kayıp yakınları ve İHD Şubesi üyeleri, eylemlerinin 623’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. Eyleme DEM Parti Belediye Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Emek ve Demokrasi Platformu, DEM Parti, DBP, ÖHD, Êlih Barosu yöneticileri ile kayıp yakınları katıldı.
Bu haftaki eylemde HDP eski Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın 23 Mart 1993 tarihinde katledilen babası Abdurrahman Acar’ın failleri soruldu. Eylemde açıklamayı İHD Şube Yöneticisi Rezan Baytar yaptı.


COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 113’üncü haftasında Gever (Yüksekova) ilçesinin Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eyleme, DEM Parti Gever ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri ve kayıp yakınları katıldı. Bu haftaki eylemde, Gever’de taksicilik yaparak hayatını idame ettiren ve 1993 yılının Şubat ayında gözaltına alınıp katledilen ve cenazesi Bedlîs’in Tetwan ilçesinde bulunan Nurettin Turgut’un hikayesine dikkat çekildi.

 
İZMİR  
İHD İzmir Şubesi, 2 haftada bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak'taki eski Sümerbank önünde yaptı. Bu haftaki eylemde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile katledilen kadınların failleri soruldu. İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş açıklamanın Kürtçesini,  İHD Şube Yöneticisi  Gülay Gün Bilici ise Türkçesini okudu.


RIHA  
İHD Riha Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya geldi. Eylemde 12 Mart 1994’te Sêvereg’e habere giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Özgür Gündem Muhabiri Nazım Babaoğlu’nun akıbeti soruldu. 
Eylemde İHD Riha Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal ve Babaoğlu’nun abisi Cemal Babaoğlu konuştu.