Türk yargısı, HDP'li erkek yöneticiye KJA üyesi diye ceza verdi

Türk yargısı, HDP'li yöneticilere cezanın gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme, erkek yöneticiye KJA üyesi diye ceza verdi, belediyeleri 'sözde' ilan etti, Cumartesi Anneleri eylemine katılımı 'suç' saydı.

HDP İstanbul il binası ve il yöneticilerinin evlerine 12 Aralık 2016 tarihinde yapılan siyasi soykırım operasyonları sonrası bir süre  kalan yöneticilerin yargılandığı davada geçtiğimiz günlerde karar çıkmıştı. HDP’li yöneticilere ceza yağmıştı. Mahkeme gerekçeli kararı açıkladı.

HDP KAZANINCA BELEDİYE 'SÖZDE' OLDU

Gerekçeli kararda HDP’li belediyelere ilişkin “Sözde belediye ve sözde belediye başkanları” ifadeleri dikkat çekti. Suçlamaların başında gelen kayyum protestolarında mahkeme sadece belediye eşbaşkanlarını değil, HDP’nin kazandığı belediyeleri de ‘sözde’ ilan etti.
Kayyumlara yönelik ya da öz yönetim direnişleri sırasında yapılan basın açıklamalarının tamamının suç sayıldığı gerekçeli kararda, mahkeme Kurdistan ifadelerini de suç unsuru olarak gösterdi.

ERKEK YÖNETİCİYE KJA'DAN CEZA!

Gerekçeli kararda, HDP’nin eski İstanbul yöneticilerinden Süleyman Başer’e, Kongra Jinen Azad/Özgür Kadın Kongresi (KJA) yöneticiliğinden ceza verildiğini ortaya çıktı.

 Başer’e verilen cezanın gerekçeli kararında, mahkemenin, Başer’in KJA İstanbul Koordinasyon yöneticisi olduğuna karar verdiği ortaya çıktı.

 Mahkeme, OHAL kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılan ve dernek statüsünde olan KJA için, “Öcalan’ın talimatıyla kurulan, PKK/KCK kadın yapılanması” olarak tanımladı.

CUMARTESİ ANNELERİ'NİN EYLEMİNE KATILMAK 'SUÇ'

HDP’li yöneticilerin Cumartesi Anneleri eylemine katılmaları da mahkeme tarafından suç sayıldı. Mahkeme, Hurşit Künter’in anlatıldığı Cumartesi Anneleri eylemine katılımı, ‘PKK propagandası’ olarak gösterdi.

Mahkeme, HDP’nin eski İstanbul İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş’ın neredeyse bütün konuşmalarını gerekçeli karara ekledi.

Gerekçeli kararda dikkat çeken diğer bir bölüm ise HDP’nin parti üyelerinden aldığı aidatlar ve aidatlar karşılığı verdiği makbuzlar oldu. Mahkemenin, HDP’nin yasal olarak üyelerinden aldığı aidatlara karşılık verdiği makbuzları “PKK/KCK’ye yardım toplanması” olarak tanımlaması dikkat çekti.

HDP'NİN EYLEM HABERLERİNE DE CEZA

Mahkeme, ANF'de yayımlanan HDP’nin eylemlerine ilişkin haberlerin tamamını suç unsuru olarak kabul edip, HDP’li yöneticilere bu haberlerden dolayı da ceza verdi.

 Gerekçeli kararda Özgür Gündem’in OHAL sürecinde kapatılmasını protesto etmek de suç olarak gösterildi. Mahkeme Özgür Gündem’i “PKK/KCK propagandası yapan sözde yayın organı” olarak nitelendirdi.

 SÖZDE GEREKÇELİ KARAR

Açıklanan gerekçeli kararın tamamı 242 sayfadan oluşuyor. Mahkemenin açıkladığı gerekçeli kararda tam olarak 252 defa ‘sözde’ denildi. 242 sayfalık iddianamenin her sayfasında defalarca ‘sözde’ sözcüğü kullanıldı.

Bunlardan bazıları şöyle:

"Gözaltında bulundukları süre zarfında sözde kötü muameleye maruz kaldıklarına dair algı oluşturmaya çalıştığı
Terör örgütü mensuplarına destek çıkan sözde belediye ve belediye başkanları
OHAL’i sözde protesto eyleminde
Bahse konu sözde basın açıklaması eylemine sanığın da katıldığı,
Özgür Gündem gazetesinin –sözde- yazarları
Sözde- muhalefet ve –sözde- siyaset adı altında
Sözde gazetelerin kapatılmasını demokratik muhalefete saldırı adı altında söyleştirilerek."