Gazetenin haberinde Ajansımız tarafından yayınlanan görüntüler konusunda uzmanların görüşlerine yer verildi. L’Humanite’ye konuşan Dr. Jan van Aken "Bir soruşturmayı gerektirecek kadar ciddi sorunlara işaret ediyoruz” diyor.
Dr Beppe Josef Savary-Borioli ise “yalnızca görüntülere dayanarak kesin bir teşhis koymak mümkün değildir. Ancak bu sahneleri gördüğümde aklıma gelen madde M-CPP (metaChlorophenylpiperazine) (…) Bu bileşen, bu gülen savaşçıda görüldüğü gibi komikliğe neden olabilir, ancak aynı zamanda kabuslara da neden olabilir. Ve yüksek dozlarda, burada filme alınan savaşçı tarafından sunulana benzer bir klinik tabloya yol açabilir: koma, hiperventilasyon, kramplar, epileptik nöbet. Yüksek konsantrasyonlara maruz kalmak ölüme, dayanılmaz bir ölüme yol açabilir ifadelerini kullandı.
Haberde ayrıca IPPNW’nin Güney Kürdistan ziyaretinin ardından yayınladığı rapora da yer verildi. IPPNW heyetinin bombardımanların yaşandığı bölgelere ve kimyasallardan etkilenen kişilerle görüştürülmediğinin kaydedildiği haberde verilerin bu nedenle incelenemediği de kaydedildi.
Olası bir soruşturma konusunda konuşan Dr. Beppe Savary-Borioli, "Bir devletin BM Genel Sekreterliği himayesinde veya Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün yetkisi altında resmi bir soruşturma talep etmesi için yeterli kanıt var" ifadelerini kullandı.
Haberde Türkiye'de kimyasal saldırılar konusunun bağımsız bir soruşturmayla incelenmesi çağrılarının dahi hapis tehdidi altında olduğu da kaydedilerek, Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması hatırlatıldı.
L'Humanite ayrıca Türk ordusunun kimyasal silah kullanma siciline de yer vererek, Serekaniye'de bir savaş kurbanının beyaz fosfor kullanımından etkilendiği, Hulusi Akar'ın da HPG gerillalarına karşı gözyaşartıcı bombalar kullanıldığını itiraf ettiği yönündeki bilgilere de vurgu yaptı.