Tutsak aileleri infaz yakma ve yasakları protesto etti

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi öncülüğünde bir araya gelen aileler, infaz yakmaları ve görüşçü yasaklarını protesto etti, tecride karşı süren açlık grevi direnişine dikkat çekti.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), tutsakların infazlarının yakılması ve görüş engellerine dair Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde açıklama yaptı.

Marmara Tutuklu ve Hükümlü  Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Milletvekilli Kezban Konukçu ile çok sayıda tutsak yakını açıklamaya katıldı. Açıklamada, "İnfaz yakmalara, yayın ve görüşçü yasaklarına son" pankartı açıldı.

TUTSAKLAR AÇLIK GREVİNDE

HDK Eş Sözcüsü ve HEDEP Milletvekili Cengiz Çiçek, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine değindi.

Çiçek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemine işaret ederek, "An itibarıyla Türkiye ve Kurdistan'ın birçok hapishanesinde tutsaklar açlık grevine girdi. Politik tutsakların düşüncelerinden ve ideolojilerinden taviz vermeleri isteniyor. Hapishanelerdeki işkencenin ve baskının da temel nedeni budur" diye kaydetti.

 'TECRİT VE İŞKENCE ARTTI'

TDİ üyesi Elvan Özerli ise, Olağanüstü Hal (OHAL) ve salgının “bahane” edilerek, cezaevindeki ihlallerin en üst boyuta çıktığını söyledi. Tecridin tutsaklar üzerinde derinleştiğini vurgulayan Elvan Özerli, "Hapishanelerde her türlü baskı, tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamaları arttı. Devlet, infaz erteleme ve yakma politikasıyla, iletişim ve görüş yasaklarıyla hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzeni hakim kılmaya çalışıyor. Bu durum tutsakları tecrit ve ölüm sarmalı içerisine hapsetti” diye konuştu.

Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun tutsakların infazlarını “içi boş gerekçelerle" yaktığını kaydeden Elvan Özerli, "İmam ile görüşmediği, fazla kitap okuduğu, suyu veya elektriği tasarruflu kullanmadığı, Kürtçe türkü söylediği, pişmanlık göstermediği, koğuşta bulunan insanlarla çok konuştuğu ve ailesinden birisinin tutuklu olması’ gibi sudan sebeplerle iyi halli olmadığı söyleniyor. Yüzlerce tutsağın infazı ya ertelendi ya da yakıldı” diye kaydetti.

Cezaevinde tutsak yakınlarının görüşe gitmesinin de engellendiğini kaydeden Elvan Özerli, şöyle devam etti: "Görüşçü olmak isteyen tutsak yakınları, ilk önce güvenlik soruşturmasına tabi tutuluyor. Yapılan soruşturma sonucu keyfi nedenlerle görüşçü olmaları yasaklanıyor. Bu soruşturmalarda hangi koşullarda görüşçü olunamayacağına dair bir kural yok. Hakkında herhangi bir kısıtlama kararı olmayan insanlar, 'sakıncalı’ sayılarak görüşe gitmeleri engelleniyor. Soruşturmayı yapan kurumlar bu konuda keyfi kararlar veriyor. Verilen bu kararlar esas alınarak tutsak yakınlarının görüşe girmeleri engelleniyor.”

İmralı tecridine karşı 104 cezaevinde tutsaklar açlık grevinde. Eylem 3. gününde sürüyor.