Tutsak araştırmacı yazar Muhammed İnal sürgün edildi

Müebbet hapis mahkumu araştırmacı ve yazar Muhammed İnal, Kandıra F Tipi Cezaevi’nden habersiz bir şekilde Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edildi. İnal, sürgünün ardında tek kişilik bir hücrede tutuluyor.

CEZAEVİNDE SÜRGÜN

Kurdistan İslami Hareketinin kuruculuğunu yapmak suçlamasıyla 26 yıl önce tutuklanan ve müebbet hapis cezası alan araştırmacı yazar Muhammed İnal, Kandıra F Tipi Cezaevinde kalıyordu. Bir ay önce gece yarısı koğuşuna yapılan baskın ile Muhammed İnal, apar topar Sincan Cezaevine sürgün edildi. Ailesinin verdiği bilgelere göre Muhammed İnal sürgünden sonra kimse ile görüştürülmediği gibi tek kişilik hücrede tutuluyor. 

Muhammed İnal cezaevinde geçirdiği süre boyunca birçok önemli esere imza attı. Nietzsche’nin “Ve Böyle Buyurdu Zerdüşt”, Şêx Sadî Şirazi’nin Bostan ve Gülistan adlı eserleri ile Dîwana Hafız kitabını, İbn-i Tufeyl’in Hayy İbn-i Yakzan ve Mevlana’nın Fîhi Ma Fih kitabını Kürtçe’ye çevirdi. İnal’ın Kürtçeye çevirdiği Sun Tzu’nun bir kitabının da önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor. 

İnal’ın en son çalışması olan Devrimci İslam Tarihi kitabı ise Aram Yayınevi tarafından yayımlandı. Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevinde sürgün edilmesinin ardından, Muhammed İnal’a kendi yazdığı Devrimci İslam Tarihi kitabı ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle verilmedi. İnal’ın kitabında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikir ve düşüncelerinden yararlanılması ve yazılarından alıntılar yapması cezaevi yönetimi tarafından sakıncalı olarak değerlendirildi.