Tutsak Cengiz Akkaya’nın infazı keyfi gerekçeyle ertelendi

Konya Ereğli T Tipi Cezaevi’nde tutsak olan Cengiz Akkaya’nın infazı keyfi gerekçeyle bir kez daha ertelendi.

Cengiz Akkaya, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde öğrenci iken 2015 yılında “örgüt üyeliği” ve “Erdoğan’a hakaret” iddialarıyla tutuklanmıştı.

 “Örgüt üyeliği”nden 8 yıl 1 ay 15 gün, “Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla da 1 yıl 9 ay 25 gün hapse mahkum edilen Akkaya, yaklaşık 5 yıl Isparta E Tipi Cezaevi’nde tutsak edildi.

Cengiz Akkaya, daha sonra Konya Ereğli T Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi.

Akkaya 2022 yılında “örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen cezanın 4’te 3’ünü tamamladı. “Erdoğan’a hakaret” suçlaması ile verilen mahkumiyet konusunda ise hakkında bir tutuklama yok. Ancak hakkındaki ceza dolmasına rağmen Konya Ereğli Cezaevi İdare Kurulu tarafından tahliyesi engellendi.

Akkaya’nın tahliyesinin “örgütten ayrılmamıştır” denilerek keyfi gerekçe ile engellendiği bildirildi.

Cengiz Akkaya, Mezopotamya Ajansı’na gönderdiği faksta daha önce ertelenen infaz süresinin 3 Kasım 2023 tarihinde bittiğini, ancak cezaevi idare kurulunun bir kez daha infazını ertelediğini belirtti.

Akkaya, şunları yazdı: “Bundan yaklaşık bir yıl önce siyasi cezamın infaz süresi tamamlandı. Bir yıldan fazladır yasaya göre bir gün bile yatarı olmayan ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ cezasından dolayı tahliye edilmedim. 3 Kasım 2023 tarihinde itibaren bu cezamın da infaz süresi tamamlandı. Tahliye olmam gerekirken; Cezaevi Yönetim Kurulu, ‘örgütten ayrılmamıştır” “tarafsızlara geçmemiştir” “pişmanlık duymamıştır’ gibi keyfi değerlendirmelerle tahliyemi altı ay erteledi. Bunca toplumsal ve siyasal çürüme ortamında bu tür keyfi uygulamalar küçük ayrıntı gibi görünse de kanıksamamak, kabul etmemek ve sessiz kalmamak gerekir.”