Tutsak Demhat tedavi edilmiyor

Van Yüksek Güvenlik Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Seyfettin Demhat, tedavi edilmiyor.

Tutsak Seyfettin Demhat’ın kardeşi Şengül Martı, “Bir yıl boyunca iğne yapılması lazım, iğneler pahalı olduğu için devlet karşılamıyor” dedi. 


Seyfettin Demhat, 2015’te tutuklandı ve 27 yıl hapis cezası verildi. Demhat, FMF hastası (Ailevi Akdeniz Ateşi-Familial Mediterranean Fever; FMF) Genetik olan hastalığı ataklar halinde tekrarlanıyor. 3-4 gün sürebilen, ateşin de eşlik ettiği, karın zarında iltihaplanma nedeniyle karın ağrısı, göğüs kafesinde ağrı, batma hissi ve eklem ağrısı-şişliği meydana geliyor. Tekrarlayan ataklar zaman içinde vücutta proteinin birikmesine, kronik böbrek yetmezliğine ve başka rahatsızlıklara da neden oluyor. Demhat, bu hastalığı için Kolşisin ilacı kullanıyor, ancak bu ilaç hastalığı iyileştirmiyor. Yalnızca hastalığın ataklarını azaltarak başka organlara zarar vermesini engelliyor.

Yıllarca bu hastalıkla mücadele eden Demhat, vücudu kullandığı ilaçlara artık yanıt vermiyor; bütün vücudu iltihaplanmış durumda. Vücudunun ilaçlara yanıt vermemesi üzerinde hastaneye kaldırılan Demhat’a doktor günde bir tane, karından iğne yapılması gerektiğini söylüyor. Bu ilaçların tanesi 20 bin TL. Bu iğneler kullanılmaması durumunda Demhat’ın bütün iç organları kısa sürede iflas edecek. Devlet, tedavi masraflarını karşılamıyor. 

Kardeşi Şengül Martı, “Masraflarını ailen karşılayacak, demişler. Bizi bu masrafları karşılayacak durumda değiliz. Durumu kötüye gidiyor. Hastalıkları nedeniyle cezaevleri koşulları uygun değil. Aşırı stres, iyi beslenmeme etkiliyor. Şu an hayati risk taşıyor. Bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.