30 yılın ardından tahliye edilen tutsak Vural'a kitlesel karşılama

Ağır hasta tutsak Cebrail Vural, 30 yılın ardından tahliye edildi. Vural, yüzlerce kişi tarafından "Bijî berxwedana zîndana" sloganları ile karşılandı.

TUTSAL CEBRAİL VURAL

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsak listesinde bulunan  Cebrail Vural (50), 30 yıl sonra tutulduğu Kırşehir T Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

Vural, 1994 tarihinde 20 yaşındayken tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Prostat, astım, bel kayması, boyun fıtığı ve KOAH gibi birçok kronik hastalığı bulunan Vural, sırası ile Dêrik, Amed, Yozgat, Mûş, Mîdyad, Amed ve Tokat cezaevlerinde tutuldu. Son olarak Kırşehir T Tipi Cezaevi'nden tahliye olan Vural'ın annesi Nofa Vural (72) ilerleyen yaşı ve kronik hastalıklarından kaynaklı son 5 yılda sadece iki yıl önce bir kez toplamda 40 dakika oğlunu görebilmişti. 

Serbest bırakılan Vural'ı cezaevi önünde ailesi karşıladı. Vural ve ailesi memleketleri Riha'nın Wêranşar ilçe girişinde kitlesel karşılandı. Karşılamaya 30 yıl sonra geçtiğimiz günlerde tahliye edilen Tahir Temel de yer aldı. Havai fişeklerin atıldığı karşılamada Vural, karşılamaya gelenler ile tek tek kucaklaştı. Ardından kitle onlarca konvoy ile ilçe merkezinde bulunan Vural'ın evine geçti. 

Vural, evin önünde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il örgütü temsilcileri ve Wêranşar Belediye Eşbaşkan adayları Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan'ın  olduğu binlerce kişi tarafından "Bijî berxwedana zîndana", "Zindanlar faşizme mezar olacak" sloganları ile karşılandı. Burada konuşan Vural, "Gelen herkese teşekkür ediyorum ancak ne diyeceğimi bilemiyorum. Duygulandım. Gelişinize çok sevindim. Mücadelemiz devam ediyor. Zindandan çıkmak özgürleşmek demek değildir. Sizi gördüğüm zaman zindanda geçen 30 yılımı unuttum" dedi. DEM Parti Wêranşar Belediye Eşbaşkan Adayı Bedriye Yorgun ise “Halkımızı zindanlara hapsedenler sonuç alacağını düşünüyor ancak çok yanılıyor" dedi. 

'YAŞASIN TUTSAKLARIN DİRENİŞİ' 

Vural'ın eşi Yıldız Vural da şunları söyledi: "Böyle bir günü gördüğümüz için çok mutluyuz. Cebrail 30 yıldır cezaevindeydi. Mardin, Midyat, Muş, Yozgat, Tokat ve Kırşehir cezaevlerinde kaldı. Çok zorlandım, bu süreçte iki çocuğu tek başıma yetiştirdim. Ancak ayakta kaldık ve ölüme kadar boyun eğmeyeceğiz. Tüm sıcaklığımla cezaevindeki herkesi selamlıyorum. Böyle bir günde hepsinin çıkmasını istiyorum. Özgürleşmemize az kaldı. Yaşasın tutsakların direnişi. Yaşasın Kurdistan."