Tutsakların Sesi Platformu’ndan dayanışma çağrısı

Depremden on binlerce tutsak ve yakınının etkilendiğine dikkat çeken Tutsakların Sesi Platformu, tutsak yakınlarının yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlamak için yürüttükleri dayanışma çalışmasına her duyarlı insandan katkı beklediklerini aktardı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), deprem bölgesindeki hapishanelerde 17 bin 600 tutsağın, yaklaşık 70 bin de tutsak yakınının depremden etkilendiğini belirterek, Türk devletinin tutsakların deprem bölgesindeki yakınlarından ve tutsak yakınlarının ise tutsaklardan haber alma talebini hızla karşılaması gerektiğini vurguladı. TSP, devletin ihmallerinden dolayı büyük yıkım ve acılar yaşayan halkın, tutsakların ve tutsak yakınlarının acil ihtiyaçlarının karşılanması için de ilk günden bu yana çalışma yürüttüklerini aktardı.

Platform, yazılı açıklamasında şu ifadelerde bulundu:

TUTSAKLAR VE TUTSAK YAKINLARI DEPREMDEN ETKİLENDİ

“Maraş merkezli deprem, Kurdistan, Türkiye, Rojava ve Suriye’de on binlerce insanın yaşamını yitirmesine, yüz binlercesinin yaralanmasına yol açtı. Milyonlarca insan soğuk kış günlerinde evsiz kaldı. Devlet arama-kurtarma çalışmasını zamanında başlatmadığından can kaybı yükseldi. Halkın yardımına koşan gönüllü insanların çabası devletin engelleriyle karşılaşmaya devam ediyor.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) açıklamasına göre, deprem bölgesindeki hapishanelerde 17 bin 600 tutsak depremden etkilendi. Yaklaşık 70 bin tutsak yakınının da depremden etkilendiği tahmin ediliyor.

TÜRK DEVLETİ GÜNLERCE ÖLÜMLE BAŞ BAŞA BIRAKTI

Türk devleti ise, ilk günlerde depremden hapishanelerin etkilenmediğini iddia etti. Kentlerin büyük oranda yıkıldığı ve adeta sağlam binanın kalmadığı yerlerde hapishanelerin zarar görmediğini iddia eden devlet, sanal medyaya yansıyan haber ve görüntülerden sonra hapishanelerin de etkilendiğini kabul etmek zorunda kaldı. Ancak devlet hapishanelerdeki tutsakları günlerce ölümle baş başa bıraktı.

Sürekli artçı depremlerin yaşanmasından dolayı hapishanelerde açık alanlara çıkmak isteyen tutsakların üzerine ateş açan kolluk güçleri 3 tutsağı katletti ve 12 tutsağı ise yaraladı. Sonradan bazı hapishanelerin boşaltıldığı ve tutsakların başka hapishanelere nakledildikleri açıklandı. Birçok tutsak yakını ise, hapisteki yakınlarından haber alamadıklarını, nerelere nakledildiklerini öğrenemediklerini belirtmektedirler. Bu durum da tutsakların ve yakınlarının acılarını büyütmektedir.

HABER ALMA TALEPLERİ HIZLA KARŞILANMALI

Tutsakların deprem bölgesindeki yakınlarından ve tutsak yakınlarının ise tutsaklardan haber almaları tamamen insani taleplerdir. Türk devleti bu talebi hızla karşılamalıdır.

Devletin ihmallerinden dolayı büyük yıkım ve acılar yaşayan halkın, tutsakların ve tutsak yakınlarının acil ihtiyaçlarının karşılanması için ilk günden bu yana çalışma yürütmekteyiz.

DAYANIŞMA YAŞATIR

Büyük travmaları da beraberinde getiren bu depremden sağ çıkanların acılarını paylaşmak, tutsak yakınlarının yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlamak için yürüttüğümüz dayanışma çalışmasına her duyarlı insanın katkısını bekliyoruz. Dayanışma halkların inceliğidir! Dayanışma yaşatır!”