Van’ı enkaz altında bıraktı, Amed’e vali oldu

Amed’de atanan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, daha önce görev yaptığı Van’da depremzedelere yönelik insanlık dışı uygulamaları ve 24 kişinin hayatını kaybettiği otel katliamıyla hatırlanıyor.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile 41 ilin valisi değişti. 17 ilin valisi Mülkiye Başmüfettişi olarak merkeze çekilirken, 24 ilin valileri ise yer değiştirdi.

Ataması yapılanlar arasında dikkat çeken isimlerden biri Antalya Valisi iken Amed’de valisi olarak atanan Münir Karaloğlu.

‘KOCAELİDE İŞÇİLER TENEKE ÇALARAK UĞURLADI

Vali Karaloğlu’nun Van’a gelmeden önceki görev yeri Kocaeli oldu. Karaloğlu 2009 yılında Van’a vali olarak atanınca arkasından Kocaeli’de bir grup sendikacı teneke çalıp, onu kent meydanında helva dağıtarak uğurladı.

‘VAN DEPREMİNDE SKANDAL KARARLAR İLE GÜNDEME GELDİ’

Karaloğlu’nun vali olarak 2009-2013 yılları arasında görev yaptığı Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde peş peşe yaşanan depremlerde toplam 644 kişi hayatını kaybetti, 1.966 kişi ise yaralandı. 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremde yıkılan Bayram otelinde kalan Gazeteci Sebahattin Yılmaz, Cem Emir ve depremzedelere yardım etmek için Japonya’dan gelen Atsushi Miyazaki’nin de aralarında bulunduğu 24 kişi hayatını kaybetti.

Daha sonra yapılan incelemelerde birinci depremin ardından ön hasar incelemesi yapılmadan otelin açılışına izin verildiği anlaşıldı. Van Valisi Münir Karaloğlu, Erciş Kaymakamı Ramazan Fani ve Van Afet Acil Durum Müdürü Cafer Giyik hakkındaki bu yönlü şikâyetler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca işleme konulmadı.

Anayasa Mahkemesi ise yaşam hakkının ihlal edildiği sonucuna varınca, dosya Yargıtay tarafından İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık ise müfettiş Necati Küçükdumlu ve Bahadır Karakaya’dan ön inceleme raporu hazırlamalarını istedi.

Soruşturma kapsamında ifade veren Van Valisi Münir Karaloğlu, sorumluluğu olmadığını savunarak, dönemin BDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’ni suçladı.

Karaloğlu, deprem günlerinde bir Tv programında çadır eksiğinden bahseden bir öğrenciyi “Ya sen hiç dayak yemedin, ya da sayı saymayı bilmiyorsun” diyerek tehdit etti.

Oysa Karaloğlu depremden sadece 3 ay önce tadilatı tamamlanan Bayram Oteli’ni ziyaret etmişti. Valilik resmi sitesinde yer alan habere göre Karaloğlu 5 katlı otelin bazı odalarını gezmiş, mobilyaları ve oda konforunu beğenmiş, otelin duvarlarına Van’ın tarihi ve turistik ören yerlerinin fotoğraflarını asmalarını istemişti. Adeta otelin sahibi gibi talimatlarda bulunan Karaloğlu, son olarak otelin üst katında onarımı devam eden teras katına da çıkmıştı. Van Valisinin çok beğendiği Bayram Oteli, 24 kişinin ölümüne yol neden oldu.

Van’dan sonra Antalya’ya atanan Van depreminin Valisi Münir Karaloğlu, burada da memurların mesai saatleri içinde kahvaltı yapmasına ve sigara içmelerine de yasak getirdi.