Wan’da son yılların en görkemli Newrozu

Wan'da düzenlenen Newroz kutlamasına yüzbinlere kişi katılırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar yükseldi.

Wan’da, son yılların en görkemli Newroz kutlaması gerçekleşti.  Yüzbinlerce kişi Newroz alanını doldurdu.

Kutlama programı açılış konuşması ile başlarken, Newroz ateşi yakıldı. Bu sırada halk bir ağızdan "Bijî serok Apo" sloganları attı.

MED TUHAD-FED yöneticilerinden Yusuf Çakas yaptığı konuşmada tarihi bir sürecin yaşandığına dikkat çekti.

Çakas, "Tüm zindanlardaki yoldaşlarımızı selamlıyoruz. Zindanlarda Sayın Öcalan’ın şahsında tecrit geliştiriliyor. Tecrit kırılmadan hiçbir şey başaramayacağımızı bilmeniz gerekiyor. Hasta tutsaklar için haykırıyoruz; bu tecrit kırılacak ve zindanlara özgürlük getirecektir" dedi.

HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli şöyle konuştu: “Newroz özgürlük, direniştir. Direniş ve özgürlük için bir aradayız. Bu Newroz’da deprem felaketi nedeniyle hüzünlüyüz. Bu soygun ve talan iktidarıdır. Bu ülkenin ve halkın kaynaklarını, Kürt düşmanlığı için savaşa harcayan ve Kürtleri bombalayanlar ülkeyi enkaz altında bıraktılar. Ama bunlar hala savaştan ve zulümden beslenmek istiyorlar. Bunlar torbacı, o torbanın içerisinde Kürt düşmanları ve zulüm edenler var. Bize düşen o torbanın ağzını kapatıp çöpe atmaktır. Bizim umudumuz var; umudun yolu üçüncü yoldur. Biz bu düzeni, bu faşizmi mutlaka yıkacağız. Bizim demokratik bir çözümümüz var. Bu çözümün sahibi ve muhatabı da Sayın Öcalan’dır. Masayı devirenler bilsin ki HDP var. HDP o masayı muhatabıyla mutlaka kuracaktır. Şimdi önümüzde seçimler var. Bir oyumuzu bile ziyan etmeyeceğiz. O oylar onlarca yıllık mücadelenin emanetidir. Biz, çok güçlü bir şekilde Meclis’e döneceğiz.”

Kutlama sırasında Asrın Hukuk Bürosu’nun mesajı da okundu.  Mesaj şöyle: “Bizler Sayın Öcalan’ın avukatları olarak bu Newroz’un müvekkilimizin sözü ve sesiyle karşınızda olmak isterdik ama kendisinden haber alamıyoruz. Sayın Öcalan Newroz’da halkımıza seslenerek yeni bir sürecin önünü açmıştır. Sayın Öcalan’ın tüm çabalarına rağmen bu süreç akamete uğratılarak, halklarımız, ezilenler, tüm toplum için büyük acılara yol açan kanlı bir süreç başlatılmıştır.  Bu süreç aynı zamanda Sayın Öcalan’a yönelik ağır bir tecrit ile birlikte uygulanmıştır. Türkiye toplumunun, halkımızın ekonomik ve sosyal koşulları kötüleştikçe, özgürlük alanı daraldıkça tecrit de süreklileşmiş, haber alamama seviyesine yükseltilmiştir. Bir kez daha tecridin, savaş, yoksulluk ve zihniyet ülkeyi büyük bir krize sürüklemiş ve halklarımız için ağır bir sonucun açığa çıkmasına neden olmuştur. Yaşadığımız bütün gelişmeler ışığında Sayın Öcalan’ın özgürlük ve barış misyonuna her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyoruz. İmralı’dan yükselen barış sesini duymamız içinde debelendiğimiz ekonomik, politik tüm krizlerin aşılamasına büyük bir katkı sunacaktır. Tecride karşı sonuç alıcı bir mücadele yürüterek, var olan mücadeleyi daha da yükselterek barışın ve çözümün yolunu açmış olacağız.”

Wan Newroz alanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 yılında Amed Newrozu’na gönderdiği mesajı okundu.

Sahnede bir konuşma yapan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Newroz bizim için coşkuydu ama bugün bir yas havasında kutluyoruz. Yaşanan depremde binlerce insan hayatını kaybetti. Yüzyılda bir yaşanan bu deprem bize büyük bir acı yaşattı. Depremde devlet değil, halkımız vardı. Önümüzde bir seçim var ama Cumhur ittifakı Kürt halkının yok edilmesi üzerine kuruldu ve bunun politikasını yürütüyor. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm Kürtler bir araya gelerek seçimlerde büyük bir başarı elde edecektir” ifadelerini kullandı.

Program konuşmalar ve müzik dinletisi ile devam ediyor.