‘Yardımlar, yıkılan yerler Alevi köyleri olduğu için gelmedi'

Ankara Katliamı'nda katledilen Ali Deniz Uzatmaz'ın amcası, depremzede Yılmaz Uzatmaz, "İktidar Alevi köyünde olduğumuz için yardım göndermedi" dedi.

Depremlerin merkez üslerinden olan Mereş’in Bazarcix ilçesine bağlı Osmandede köyünde de hasar çok büyük. Neredeyse sağlam evin kalmadığı köyde, köylüler kendi imkânlarıyla yaşamaya çalışıyor.

Köy, aynı zamanda Ankara Gar Katliamı'nda yaşamını yitiren Ali Deniz Uzatmaz’ın ailesinin de ikamet ettiği köy. Uzatmaz’ın ailesi, çocuklarının katledilmesinden sonra ikinci felaketi yaşadıklarını belirtti.

Üniversiteye başladıktan sadece 20 gün sonra Ali Deniz, Ankara’daki Barış ve Demokrasi Mitingi’nde devlet destekli DAİŞ çetelerince düzenlenen saldırıda katledilmişti. Ali Deniz’in amcacı Yılmaz Uzatmaz, yeğenine ve depremde yaşadıkları zorluklara ilişkin konuştu.

 Yeğenlerini çok erken yaşta kaybettiklerini belirten amca Uzatmaz, böyle bir acının tarifinin olmadığını ifade etti.

Amca Uzatmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Ali Deniz’den sonra mücadelemiz yine devam etti. Eminim o da bizimle gurur duyuyordur. Çünkü biz de onunla sonuna gurur duyduk, duyuyoruz. Ama içimizde buruk bir acı da bıraktı. Maalesef şu anda bir acı daha yaşıyoruz. Köyümüz depremde yıkıldı ve taş taş üstünde kalmadı. Kaybettiğimiz canlarımız var. Ülkemizdeki iktidarın depremden sonra yardımlarının çok geç gelmesi, bizi zor bir duruma düşürdü. Depremden bir hafta sonra bile çadırı ve yakacağı olmayan insanlar vardı.”

'YARDIMLAR SİVİL İNSANLARDAN GELDİ'

Köylerinin devrimci ve Alevi köyü olduğu için AFAD ve benzeri kuruluşlardan yardımların gelmediğini vurgulayan Amca Uzatmaz, “Buraya daha çok Türkiye’deki sivil insanlardan geldi. Yardım eli uzatan herkese minnettarız. Bizleri aç ve açıkta bırakmadılar. Arkamdaki çadırı bile hayırseverler getirip bıraktılar. Buraya devlet eli hiç uzanmadı. Bunu da yıkılan yerlerin hepsinin Alevi köyleri olmasına bağlıyorum. Koordinasyon eksikliği olduğunu söylüyorlar ama ben buna inanmıyorum. Bile bile yaptılar bunu. Biz Türkmen Aleviyiz ama çevremizdeki köylerin hepsi Kürt köyleridir” diye konuştu.

'YAŞAMINI YİTİRENLERİ KENDİ ELLERİMİZLE ÇIKARDIK'

Kürt ve Türk Alevileri olarak aralarında hiçbir sorun olmadığının altını çizen amca Uzatmaz, “Alevileri bilen bilir; bizde insan insandır. Biz insanların diline, dinine, ırkına ve rengine bakmayız. Bizim kabemiz insandır. Çünkü böyle yetiştik. Bizim fıtratımız böyledir. Biz kendi ihtiyaçlarımızı aldıktan sonra babam diğer köylere yardım dağıttı. Böyle bir günde insanların arasında fark olmaz. Ama maalesef bugün mevcutta bulunan hükümet bunu çok iyi yapıyor. Bitişik köyde yaşamlarını yitirenleri bizler kendi ellerimizle çıkardık. Hiçbir arama-kurtarma ekibi gelmedi” şeklinde konuştu.