Zap savaşının kahramanı: Tîrêj Dijwar

Yıllarca Zap alanında düşmana karşı büyük bir direniş sergileyen gerilla Tîrêj Dijwar, Kürdistan Özgürlük Mücadelesine canına adayan binlerce kahramandan biri olur.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yer alan binlerce gencin her biri kendi hikayesinin kahramanı ve ülkesinin sadık savunucusuydu. Bu kahramanlardan biri de Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Dêrgulê köyünde doğan Vedat İşsiz. Yurtsever bir ailenin çocuğu olan Vedat İşsiz, ülkesine ve geleneklerine aşık olarak büyür. Ülkesinin düşman tarafından işgal edildiğini gören İşsiz, özgürlük hayallerini gerçekleştirmek için Kürdistan dağlarının yolunu tutar.

2013 yılında gerilla saflarına katılan Vedat İşsiz, Tîrêj Dijwar ismini alır. PKK'nin yoldaşlık ve özgürlük gerçeği Tirêj üzerinde büyük bir etki yaratır. Kısa sürede çalışkan bir gerilla olur ve tüm yoldaşlarının sevgisini kazanır. Tüm zorluklarda yoldaşlarına destek vererek manevi güç olur. Kürdistan'ın ve Rêber Apo'nun özgürlüğünü sağlamak için kendini her yönden eğitir ve geliştirir. Yaklaşık 3 sene Metina alanlarında kalan Tîrêj, birçok başarılı eylemde yer alır.

Metina'da edindiği tecrübelerle Demokratik Modernite çağının gerillası olur. 2017 yılında Zap bölgesine giden Tîrêj, gerilla mücadelesi tarihinde birçok kahraman da yetiştirir. Bütün çabası ve amacı zafer ve özgürlük içindir. Cizre'nin evladı Tîrêj Dijwar, artık Zap alanında öncü bir gerilla olur. Zap'ta özellikle arazi ve hareketli tim savaşında tecrübeler kazanan gerilla Tîrêj, 2022 yılına kadar Bazên Zagrosê hamlesinde düşmana karşı amansız bir direniş sergiler.

ÖNCÜ BİR KOMUTAN OLDU

Genç yaşta birçok tecrübe ve başarı kazanan gerilla Tîrêj Dijwar'in felsefesinde onurlu bir şehadet vardır ama başarısızlık ve tereddüt yoktur. Yoldaşlarıyla birlikte fedai bir ruhla düşmanın üstüne giden Tîrêj Dijwar, bu zorlu ve adaletsiz savaşta birçok bedel öder. Buna rağmen kana susamış düşman karşısında bir adım geri atmayan gerilla Tîrêj, düşmanın Kürdistan topraklarında asla huzur bulmaması gerektiğini düşünüyor.

Halkına ve partisine verdiği başarı sözünü her zaman yerine getirmeye çalışır. Yaşamı ve direnişi ile zaferin komutanı olan Tîrêj, hem 2021 yılında, hem de 2022 yılında demokratik modernite gerillası olarak Zap savaşında öncü bir komutan olur. Genç yaşta devrim yürüyüşünde, tarihsel bir deneyim geliştirir. Tîrej Djiwar adından da anlaşılacağı gibi ışık gibi parlıyor. Bu parıltı ile yoldaşlarının yolunu da aydınlatabilir, düşmanın gözünü de kör edebilir.

Tîrêj'in düşmana olan öfkesi asla dinmez, bu yüzden Tîrêj silahını asla elinden düşürmez. Ülkesine aşık bir gerilla olan Tîrêj Dijwar 21 Haziran 2022 yılında yoldaşları Şahîn Baran, Şaho Qendîl ve Dara Xelîla ile birlikte Bazên Zagrosê hamlesinde Zap alanında düşmanın saldırısı sonucu ölümsüzler kervanına katılır. Emeğiyle, özverisiyle, direnişiyle hayallerine cevap olan şehit Tîrêj, bugün Zap dağlarında tüm yoldaşlarına zafer bayrağı oluyor.