Türk devletinin katlettiği isimler için 4 kentte eylem

İHD üyeleri ve kayıp yakınları, Türk devletinin katlettiği isimler için 4 kentte bir araya geldi.

KAYIP YAKINLARI

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 816. haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.  Eyleme, kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı. Bu hafta Amed’in Hezro (Hazro) ilçesi Qenderhel köyünde 25 Eylül 1991'de 'kaybedilen' İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu.

 İHD Amed Şube Eşbaşkanı Ercan Yılmaz, "Kürt meselesinin 1990’lardan bu yana çözümsüz bırakılmasından kaynaklı çok ağır insan hakları ihlalleri yaşandı. Bu ağır insan hakkı ihlallerinin mağduru olan en önemli gruplarından biri de maalesef çocuklar oldu. Savaşın, çatışmanın tarafı olmayan çocuklar patlayıcı artıklarıyla, yaşanan çatışmalarla yaşamlarını yitirdiler ya da engelli hale geldiler. Bu çocuklardan biri de Ceylan Önkol oldu” dedi.

 'Kaybedilen' İbrahim Gündem’in kardeşi Feride Mafra'nın ardından haftanın açıklamasını İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Berfin Elçi okudu.

 
ÊLIH
Êlih’te ise İHD üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 652. haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi yöneticileri katıldı. Eylemde 10 Eylül 1996 tarihinde Amed’in Pîran ilçesinde bahçesini sulamaya giderken katledilen Hatice Atalay’ın hikâyesi okundu.

Hikâyeyi İHD Êlih Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya okudu.  


COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 142. haftasında Gever ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde 30 Eylül 1993 yılında görev yaptığı Ankara Altındağ Nüfus Müdürlüğü önünde Türk polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence edilmiş bedeni 2 gün sonra MİT binası yakınlarındaki bulunan Mecit Baskın’ın akıbeti soruldu.
Eyleme, DEM Parti Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti Gever İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, Colemêrg Barosu, ÖHD Colemêrg şube avukatları, kayıp yakınları ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklama metnini İHD Colemêrg Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu.

 
İZMİR
İHD İzmir Şubesi, iki haftada bir düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini Konak ilçesindeki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi.

 İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Caner Canlı, 21 Eylül 1995'te Êlih'te askerler tarafından evine baskın yapılarak gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şeyhmus Eroğlu'nun kayıp hikâyesini okudu.