Zarrab ikinci gününde de kirli ilişkileri anlatıyor

AKP’nin yıllarca uluslararası yaptırımları delmek amacıyla kurduğu çarkın odağındaki isim olan Reza Zarrab, New York’ta ikinci günündeki duruşmada da kirli çarkı anlatmaya devam etti.

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın sanık olarak yargılandığı davada tanıklık eden Reza Zarrab, bir dönem AKP’nin koruduğu ve ödüllerle taltif ettiği biriydi. Zarrab, İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek amacıyla AKP hükümeti ve Türk bankaları üzerinden kurdukları döngüyü anlatmaya devam ediyor.

TEHDİTLER NEDENİYLE FBI GÖZETİMİNDE

Dün başlayan jürili mahkemenin ikinci gününde konuşan ve suçunu kabul eden Zarrab, Manhattan şehrinde gözaltında olduğu sürede tehdit edildiğini söyledi. Zarrab, bundan dolayı da kendisinin Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından korumaya alındığını kaydetti.

Hindistan’dan İran’a aktarılacak paraları da anlatan Zarrab, AKP’li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın rollerine değindi.

HİNDİSTAN’DAKİ PARALAR TÜRKİYE ÜZERİNDEN İRAN’A AKTARILACAKTI

İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC-Nafte İran) ve diğer bazı şirketlerin temsilcileriyle Hindistan’dan iş insanlarıyla yaptıkları bir toplantıdan bahsetti. Zarrab ifadesinde, Hindistan’da toplanan paraların Türkiye’ye nasıl aktarılacağını konuştuklarını belirtirken, İran’lı yetkililerin söz konusu paraların Halkbank üzerinden kendilerine aktarılmasını istediklerini söyledi.

Reza Zarrab, Hindistan’daki paraların Halkbank’tan başka bir Türk bankasına, oradan da kendisinin bu parayı altın karşılığında çekerek nakde çevireceğini ve uluslararası ödemeleri yapacağını anlattı. Zarrab’ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın Hindistanlı şirketin bankasında hesap açtığının anlaşılması durumunda anlaşmayı iptal edeceği şartı getirdiğini söylemesi oldu.

ÇAĞLAYAN’LA BİRÇOK TOPLANTI DÜZENLENMİŞ

Birçok ülkeden şirketin Halkbank üzerinden İran’a para transferi ve rüşvet ağına değinen Zarrab, AKP’li eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın İranlı yetkililerle birçok toplantı düzenlediğini söyledi. Kendisinin de katıldığı toplantıların Nefte İran, İran Petrol Bakanlığı ve Sermayah adlı bankanın yetkililerinin yer aldığını söyleyen Zarrab, toplantılarda İranlı yetkililerin Halkbank’ın para transferlerine aracılık etmesinde bastırdığını savundu.

YASAL OLARAK YAPILAMAYAN ÖDEMELER ‘ZARRAB ÜZERİNDEN’ YAPILMIŞ

İran’dan şirketlerin veya devletin yapacağı uluslararası ödemelerin doğrudan Halkbank tarafından yapılmasını istediğini söyleyen Zarrab, bu önerinin ise Genel Müdür Süleyman Arslan tarafından riskli bulunduğu için kabul edilmediğini ifade etti.

Zarrab, Arslan’ın doğrudan ödeme yerine ‘bilindik sistem’ dediği uygulamayla ödemede ısrar ettiğini belirtirken, bunun ödemelerin ‘kendisi üzerinden’ yapılması anlamına geldiğinin altını çizdi. Yani Halkbank Genel Müdürü, kolayca açığa çıkması muhtemel olan İran’ın ödemelerini doğrudan yapmak yerine Zarrab’la kurulan para döngüsü üzerinden ödemeyi kabul etmişti.

Reza Zarrab, dünkü ifadelerinde ise, eski Bakan Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon dolar arası rüşvet verdiğini kabul etmişti. Zarrab ayrıca eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın da rüşvet paralarının da toplanacağı bir hesap açılması için kendisine yardımcı olduğunu söylemişti. Zarrab, Aktif Bank adlı bankadaki hesabın günlük 5 ila 10 milyon arası işlem yapılması kaydıyla açıldığını da itiraf etmişti.