İran’da kadın düşmanlığı: 150’yi aşkın işyeri kapatıldı

İran’da yetkililer işyerinde başörtüsü zorunluluğuna uymadıkları gerekçesiyle 150’yi aşkın ticari kurumun kapatıldığını açıkladı.

Polisin başörtüsü kurallarını uygulatmak için akılı teknolojiler hayata geçirdiklerini açıklamasından sonra, ticari kurumlar hızlı bir şekilde hedef alındı.

Tasnim ajansına göre polis sözcüsü Said Muntazerulmehdi, 137 mağaza ile 18 restoran ve resepsiyon salonunun kapısına mühür vurulduğunu söyledi.  

Gün içinde İran polisi kendi internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamada "bugünden itibaren" halka açık yollarda, araçlarda ve "bazen başörtüsünün kaldırıldığı tesislerde" "dikkatlice planlanmış eylemler" öngördüklerini belirtmişti.

Bu yeni tedbirler, özellikle eylül ayından bu yana benzeri görülmemiş halk hareketi ile birlikte kadınların giderek daha fazla İslami kıyafet kanununu reddetmesine karşı geliştirildi.

16 Eylül’de genç Kürt kadın Jina Emini’nin Tahran’da İslami kurallara göre örtünmediği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından katledilmesinden bu yana ülke genelinde protesto eylemleri var. Bu eylemler sırasında yüzlerce kişi katledildi, onbinlercesi tutuklandı.