İsviçre'de 2 haftada 1 kadın erkek şiddetiyle katlediliyor-YENİLENDİ
Yılın başından bu yana 23 kadının katledildiği İsviçre’de alanlara çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi.
Yılın başından bu yana 23 kadının katledildiği İsviçre’de alanlara çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi.
İsviçre’de, aralarında İsviçreli ve göçmen kadın kurumlarının yer aldığı 'Ni Una Menos' kadın platformu öncülüğünde Luzern, Zürih ve Basel kentlerinde akşam saat 19.00'da alanlara çıkan kadınlar, kadın katliamlarını protesto ederken İsviçre devletinden İstanbul Sözleşmesi'nin gereklerinin uygulamasını istedi.
İsviçre Federal İstatistik Ofisi tarafından kadın cinayetlerine ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, 2020 yılında 16 kadın erkek şiddetiyle katledildi, 5 kadına da öldürme teşebbüsünde bulunuldu.
İsviçre'de Ocak 2021'den bu yana 23 kadın erkek şiddetiyle katledilirken 8 kadına yönelik ise katliam teşebbüsü gerçekleştirildi.
Eylem yapılan kentlerden biri olan Luzern’de Bahnhofplatz'ta bir araya gelen kadınlar, burada bir miting düzenledi. Katledilen kadınları temsilen ayakkabılar sergilenirken erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için mumlar yakılıp karanfiller bırakıldı.
Arin Mirkan Kadın Meclisi de eyleme TJK-E bayraklarıyla katıldı.
Ni Una Menos adına yapılan açıklamada, 14 Ekim'de Zürih'te 30 yaşındaki bir kadının eşi tarafından katledildiği, 16 Ekim'de St. Gallen'de 27 yaşındaki erkeğin 30 yaşındaki kadını katlettiği, 18 Ekim'de ise Rapperswil kentinde bir erkeğin 12 yaşındaki kızını katlettiği hatırlatılarak, son bir hafta içerisinde 3 kadın katliamının gerçekleştirildiği belirtildi.
Son olarak Cuma günü Luzern’de 35 yaşındaki bir kadının ise evinin girişinde cinsel saldırıya uğradığı belirtildi.
Açıklama sonrası erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu ve burada müzik eşliğinde bir seremoni düzenlendi, şiirler okundu. Katledilen kadınlar için uzun süre çığlık atan kadınlar, eylemlerini 'Bir kişi daha eksilmeyeceğiz' sloganıyla sonlandırdı.
ZÜRİH
Kadınların bir diğer eylem alanı ise Zürih kentiydi.
Helvetiaplatz (Ni Una Menos Platz) alanında gerçekleştirilen eylemde, aralarında Beritan Kadın Meclisi'nin de yer aldığı her kesimden kadın kurumunun katılımıyla bir eylem düzenlendi.
Kadın katliamlarına karşı sessizliğin suça ortak olmak anlamına geldiğine vurgu yapılan eylem boyunca kadın kurumları adına konuşmalar yapıldı.
Eylemde kadın katliamlarına karşı İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinin yerine getirilmesi, gerek kadına yönelik şiddet gerekse kadın katliamlarında verilen cezaların ağırlaştırılarak kadın katliamlarının önlenebileceği belirtildi.
Konuşmaların ardından kadınlar, buradan bisikletlerle kent merkezinde bir eylem yaparak sloganlarla 14 Ekim'de katledilen kadının evinin önüne gelerek, burada anma yaptı.
Katledilen kadınlar şahsında evinin önünde mumlar yakan kadınlar, çiçekler bırakarak eylemlerini sonlandırdı.
BASEL
Yine Ni Una Menos'un çağrısıyla Basel Markplatz'ta gerçekleştirilen eylemde, 1 hafta içerisinde 3 kadının erkek şiddetiyle katledilmesi protesto edildi.
Kadın kurumları tarafından açıklamalar yapılırken Ronahi Kadın Meclisi üyesi de YJK-S’nin (İsviçre Kürt Kadın Hareketi) bildirisini okudu.
Konuşmalar sonrası eylem sloganlarla sonlandırıldı.