Özgürlük şehidi üç kadının cenazesi defnedildi

5 yıl önce Gever’de şehit düşen YPS-Jin üyesi Navda Dinç’in cenazesinin defnedilmesi için aileye sadece 5 dakika süre verildi. YJA-Star’lı Aysel Karaduman Amed’de, Esra Atıcı'nın cenazesi Cizre'de abluka altında defnedildi.

Hakkari’nin Gever ilçesinde 2016 yılında uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren YPS Jin üyesi Navda Dinç’in ( Beritan Amed Evren) cenazesi ailesine haber verilmeden Erzurum Kimsesiz Mezarlığı’na defnedildi.

Aile çocuklarının yaşamını yitirdiği haberini alır almaz cenazeyi almak için kan örneği verdi. Cenazeyi almak için defalarca girişimlerde bulunan aile, her defasında sonuç alamadı.

DEFİN İÇİN 5 DAKİKA İZİN VERİLDİ

Çocuklarının cenazesini almak için geçtiğimiz aylarda avukatları aracılığı ile yeni bir başvuruda bulunan aile üyelerinden DNA eşleştirmesi için kan örneği alındı. Yapılan analiz sonucunda DNA’ların eşleşmesi üzerine Dinç’in cenazesi 5 yıl sonra Erzurum Kimsesiz Mezarlığı’ndan alındı. Cenaze defin etme sırasında ailesi dışında kimseye izin verilmedi. Aileye 5 yıl aradan sonra verilen cenaze defin işlemleri için 5 dakika gibi kısa bir süre tanındı. Defin biter bitmez aile mezarlıktan çıkarıldı.

ATICI’NIN CENAZESİ 6 AY SONRA VERİLDİ

Şırnak’ın Besta bölgesinde 5-8 Nisan’da çıkan çatışmada şehit düşen YJA STAR’lı Esra Atıcı’nın cenazesi de 6 ay sonra ailesine verildi.

12 Ağustos’ta Şırnak Devlet Hastanesi’ne gelerek DNA testi veren Atıcı’nın ailesine aylar sonra dönüş yapıldı.

Ankara’dan Şırnak’a çocuklarının cenazesini almaya gelen ailenin savcılıkta ifadesi alındı. İfadenin ardından Afet konutlarındaki  kimsesizler mezarlığında defnedilen Atıcı’nın cenazesi ailesine teslim edildi.

Aile tarafından teslim alınan Atıcı’nın cenazesi ile Erzurum’dan ailesi tarafından kimsesiz  mezarlığından alınan Dinç’in cenazesi polis ablukası altında Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda defnedildi.

Defin öncesi Yeniköy Mezarlığı polis ablukası altına alındı. Mezarlık çevresine TOMA, akrep tipi onlarca zırhlı araç getirildi.

 KARADUMAN’IN CENAZESİ DE ABLUKA ALTINDA DEFNEDİLDİ

Şırnak'ın Besta bölgesinde geçtiğimiz günlerde çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA-Star’lı Aysel Karaduman'ın (Dicle Botan) cenazesi ailesine teslim edildi. 

Aile, polislerin yaklaşık 3 gün önce kendilerini aradığını, bunun üzerine DNA verdiklerini, DNA sonucunun uyması ardından ise cenazelerini bugün teslim aldıklarını söyledi.

Aile, Karaduman’ın Aysel'in cenazesini Şırnak Devlet Hastanesi'nden alarak Cizre'de bulunan Asri Mezarlığı'na getirdi.

Cenaze, çok sayıda kişinin katılımıyla abluka altında defnedildi.