Şengal Genç Kadınlar Birliği kuruldu

Şengal’de 150 delegenin katıldığı bir kongrede Şengal Genç Kadınlar Birliği’nin kuruluşu ilan edildi.

PKK gerillası Zeynep Kınacı’nın (Zilan) fedai eyleminin 26’ncı yıl dönümünde Şengalli genç kadınlar kongresini gerçekleştirdi.

150 delegenin katıldığı kongrede Maxmur Mülteci Kampı’ndan da misafirler yerlerini aldı.

Genç kadınlar gerçekleştirdiği bu kongre ile Şengal Genç Kadınlar Birliği’nin (Yekitiya Jinên Ciwan a Şengalê-YJCŞ) kuruluşunu ilan etti.

Kongre, Êzidîlere yönelik fermanlarda hayatını kaybedenler, DAİŞ çetelerinin saldırıları sırasında hayatını kaybedenler ve Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasını yapan genç kadınlar sözcüsü Sara Botan, “Bugün burada bu kongrenin mimarı olarak Rêber Apo’yu görüyoruz. Şehit Berivan ve Şehit Zilan’ı anıyor ve onların bize bıraktığı miras üzerinden yürüyeceğimizin sözünü tekrarlıyoruz.  Biz genç kadınlar olarak bize bırakılan miras üzerinden kendimizi örgütleyerek fermanların önünü alabiliriz” dedi.

Botan şunları ekledi: “Soykırımların kıskacında şekil alan aile ve toplumsal olgular biz genç kadınları irade olarak görmüyor ve toplumsal cinsiyetçiliğin gölgesine hapsediyor. Biz genç kadınlar kendimizi örgütleyerek soykırım ve toplumsal cinsiyetçiliği bize kader olarak dayatan zihniyete karşı mücadele vereceğiz. Bizi Fermanda kurtaran gerillanın bugün özgür dağlarda verdiği mücadele ve direnişini selamlıyor ve diyoruz ki onlar bizim yol göstericilerimizdir. Biz her koşul altında onların bize öğrettiği direniş kültürüyle kendimizi büyüterek ihanet ve bize fermanları dayatanlar cevabımızı veriyoruz.”

Kongrenin ikinci konuşmasını Tevgera Azadiya Jinên Êzîdxanê (TAJÊ) diplomasi sözcüsü Suham Şengalî yaptı.

Suham Şengalî şunları ifade etti: “Şengal, Rojava, özgür dağlar ve Başur Kürdistan’a işgal saldırılarını yoğunlaştığı ve aynı zamanda gerilla ve halkın ortak direnişinin zirve yaptığı bir süreçte Êzidî genç kadınların kongreye gitmesi ve kendini örgütlemesi önemli. TAJÊ olarak kongreyi kutluyoruz. Biz Êzidî kadınların kendisini örgütlemesi tarihten günümüze bize ferman dayatan zihniyete karşı bir cevaptır.” 

Kongreye Êzidî kadınları savunma güçleri YJŞ üyeleri de katıldı. YJŞ komutanlığı adına Viyan Hebabi kongreyi kutlayan bir konuşma yaptı.

Viyan Hebabi şöyle konuştu: “Kongrenin heval Zilan’ın şehadet yıl dönümünde gerçekleşmesinin anlamı bizim için önemlidir. Êzidî kadınların bu yolda kendini örgütlemesinin düşmana verdiği cevap çok anlamlıdır. Fermanın yıl dönemine az bir zaman kala Êzidî kadınların kendini örgütlemesi ve mücadele sözü vermesi biz kadınlar için çok önemli.”

Kongreye birçok mesaj sunuldu. Komalên Jinên Ciwan’ın mesajında, Êzidî kadınların yaşadığı trajediler ve buna karşı geliştirdiği direnişe vurgu yapıldı.

 Rusya, Ermenistan, Kuzey Kürdistan, Rojava ve Avrupa’dan da görüntülü dayanışma mesajları kongreye geldi.

Mesajlardan sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Şengal ve Êzidî toplumuna dönük perspektifleri okundu.

Kongre faaliyet raporunun okunması, Şengal’in durumu ve genç kadınların mücadele çizgisini ele alan oturumlarla devam etti.

Kongrede Şengal’e dönük PDK-Bağdat ve Türkiye ortaklığında imzalanan 9 Ekim ittifakı ve Türk devletinin saldırılarına da tepki gösterildi.

Ayrıca genç kadınların örgütlenme ilke ve ölçüleri tartışıldı. YJCŞ, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çizgisinde yürüyerek “yurtseverlik, örgütlenme, özgür düşünce ve irade, mücadele, etik ve estetik ölçülerini esas ilkeleri olarak” kabul etti.

Toplumsal cinsiyetçiliğin genç kadınlarda yarattığı tahribatları değerlendiren kongre bileşenleri, genç kadınların örgütlülüğüyle toplumsal sorunlara ve cinsiyetçi zihniyete karşı daha etkili ve sonuç alıcı mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kongre, genç kadınları küçük yaşta evliliğe mahkum eden, post modern sistemin kadını metalaştıran uygulamalarına, kadını kölelik sınırında tutarak irade olmasının önüne geçen aile ve toplum baskılarına, kadınların kendini ve toplumu savunma hakkından mahrum bırakan feodal kalıplara, kadının kendini eğitme ve geliştirmesinin önünde engel olan zihniyete karşı mücadeleyi büyütme açısından bir yol haritası çizdi.

Genç kadınlar Êzidîliğin özü olan ahlaki ve politik toplum dokularına ulaşmak için önce “kendi olmayı” (xwebûn) hem kendisi hem de toplum için esas aldıklarını bildirdi.

Kongre son olarak program, tüzük ve yönetimini belirlemek için son oturumunu topladı.