Avrupa’daki Êzidî kadınlar kongrede buluştu

Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü, Almanya'nın Lönen kentinde 4. kongresini gerçekleştirdi. Berivan Şengali'ye adanan kongrede saldırılara karşı daha örgütlü mücadele yürütülmesi vurgusunda bulunuldu.

Êzidî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ), 4. Kongresi’ni Almanya’nın Lönen kentinde 20 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirdi.

Kasım 2015’te Medya Savunma Alanları’nda şehit düşen Berivan Şengali’ye (Dünya Seid Hesen) adanan kongreye Êzidî Kadın Meclisi ve Komün temsilcilerinden 70 dolayında delege katıldı.

Kongre "Mücadele ve direnişlerimizle fermanları durduracağız" sloganı ile yapıldı.

Kongrede yapılan değerlendirmelerde fermanlar, soykırımlar ve kadına yönelik şiddetin durdurulmasının tek yolunun örgütlenmekten geçtiğine dikkat çekildi.

Şengal'e yönelik saldırıların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunun ve Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik 74'üncü fermanın devamı olarak sürdüğüne vurgu yapıldı.

Kongrede başta kadınlar olmak üzere, bütün Êzidî toplumun öz savunmasını gerçekleştirmesi gerektiğinin altı çizildi.

Ayrıca tecride, Kürdistan'daki saldırılara ve kadına yönelik şiddete karşı her zamankinden daha güçlü eylemlerle karşılık verilmesi ve mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Kongreye KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta da görüntülü bir mesaj gönderdi.

Şengal'e yönelik komplonun devrede olduğuna dikkat çeken Sozdar Avesta, Êzidî toplumunun 7 yıl içerisinde hem özgün örgütlülüğünü, öz savunmasını ve özellikle kadın özgülünde çok büyük gelişmelere yol açtığına vurgu yaptı.

Avasta, bundan sonra da fermanların olmaması için yaşanan bütün fermanlardan ders çıkararak, kadın öncülüğünde direnişin yükseltilmesi gerektiğinin önemine işaret etti.

En çok kadınların fermanlardan zarar gördüğü için kadınların en güçlü bir şekilde cevap vermesinin önemli olduğunu kaydeden Avesta, kimsenin kadınlara, özgürlüğü, özgür geleceği, özgür yaşamı vaat edemeyeceğini, bunu ancak kadının kendisinde ve toplumda yaratabileceğini söyledi.

Avesta, Êzidî kadınlarının da ekmek ve sudan daha fazla özgün örgütlenmeyi güçlendirmesi gerektiğini vurgularken, kadınların sürece kadın rengi ile katılmasının önemine vurgu yaptı.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi-TAJÊ Koordinasyon üyesi Riham Hico da kongrede bir konuşma yaptı.

Riham Hico, "Biz sizden çok güç alıyoruz" dedi.

Hico, Êzîdxan’ın Şengal'in Ezidilerin mekanı olması ve Êzidîlerin göç ettirilmesinin önüne geçmek için yaşam koşullarının yaratılmasının Avrupa'daki Êzidîlerin elinde olduğunu söyledi.

Hem diplomasi hem de direnişe maddi-manevi katkıların kendilerini güçlendirdiğini belirten Riham Hico, "Biz sizin gücünüzle bütün saldırılara karşı direniyoruz" diye devam etti.

Hico, Şengal'e yönelik saldırılar ne kadar büyük olursa, kendilerinin cevabının da büyük olacağını sözlerine eklerken Ezidxan'ın tekrar inşasının ve statüsünün kazanılmasının ortak mücadele ile gerçekleşeceğini vurguladı.

Kongrede Demokratik Alevi Kadınlar Birliği, Êzidî Köyleri Meclisi, Avrupa Kürt Kadın hareketi de mesajını iletti.

Konuşmalar ve mesajların ardından 2 yıllık rapor okundu ve yeni döneme ilişkin de bir dizi karar alındı.