Avrupa Kürt Kadın Çalıştayı 5 Eylül’de toplanacak

Avrupa’da yaşayan Kürt kadınları, Kürdistan’da işgalciliğin yol açtığı sorunlar ve ulusal birliği tartışmak için 5 Eylül’de bir çalıştay düzenleyecek.

Kürt Kadın Çalıştayı’nda özellikle işgal saldırıları, yeraltı ve yerüstü zenginliklerin yağmalanması, doğaya yönelik saldırılar, Kürdistan coğrafyasında büyüyen militarizmi değerlendirecek.

Çalıştay’a ilişkin Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kadın Komisyonu ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE) tarafından yapılan açıklamada kadınların demografik değişim, göç, asimilasyon politikaları, maddi imkanların kesilmesi ile doğrudan saldırıların hedefi olduğuna dikkat çekildi.

Kürdistan’daki sömürge durumu nedeniyle 2 milyon dolayında Kürdün Avrupa’da olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Çoğunlukla da göçmen olarak Avrupa’da zor ve sıkıntılı bir yaşam sürüyorlar. Avrupa devletleri de kendi ticari çıkarları için Kürdistan’ı işgal edenlerin yanında durmaya devam ediyor. Bu önemli nedenlerle, yurtdışındaki Kürt kadınları, seslerini yükseltmeli” denildi. 

Avrupa’daki Kürt kadınlarının geleceğinin Kürdistan’daki gelişmeler, savaş ve krizlerle bağlantılı olduğunu ifade eden KNK, “Bu nedenle çalıştayda Kuzey, Güney, Doğu ve Batı Kürdistan’daki kadınların durumu temel gündem olarak öne çıkacak” bilgisini verdi.

Bununla birlikte her şeyden önce Kürdistan’daki Êzidî, Alevi, Feyli, Zerdüşti, Horami, Yaresan, Kakei ve Müslüman toplulukların ulusal birliğine ihtiyaç olduğunun altını çizen KNK ve TJKE, “Bu topluluklardan kadınların da kendi sorunları ve sıkıntılarını dile getirmeleri gerekiyor” diye ekledi.

Çalıştayın bir konusunun da genç kadınlar arasında ulusal birliğin geliştirilmesi olması gerektiğinin önerildiği açıklamada, “Çünkü doğru bir ulusal birlik anlayışı ile kadınlar bugünkü tarihi imkanları kullanabilir” diye belirtildi. 

Özellikle Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki krizlerin Kürtlerin bu kendilerini bu devletlerin işgalinden kurtarması için fırsat sunduğuna işaret eden Kadın Komisyonu ve TJKE, şöyle noktaladı: “Bunun için de birliğe ihtiyaç var. Kadınları ulusal birlikten dışlayan siyaset, ulusal birlik siyaseti olamaz. Bu çalıştay ile siyasi ve toplumsal hareketlerden kadınlar, kadınların ulusal birliğe yaklaşımına ilişkin görüşlerini dile getirecekler. Kadın çalıştayı, çalıştayda ortaya konulan sorunların çözümü için öneriler, plan ve projelerin geliştirilmesi ile sonuçlandırılacak.”