Bağdat'ta kadın konferansı: Birlik ve örgütlenmeyle amacımıza ulaşacağız

Iraklı kadınlar tarafından Bağdat'ta düzenlenen konferansta birlik ve örgütlülüğün zafer getireceği mesajı verildi. Konferansta, "Düşman halkımızı yok etmek istedi, gerillalar halkımızı kurtardı" denildi.

Iraklı kadınlar tarafından 'Özgür Kadın İradesiyle Soykırıma Karşı Mücadele Edeceğiz’ şiarıyla organize edilen konferans Bağdat’ta bulunan Bağdat Otel’de başladı. TAJÊ ortaklığıyla düzenlenen konferansa 100’den fazla kadın katıldı. Konferansın akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

Başlangıçta Hazırlık Komitesi Üyesi Büşra Ebu Eys söz alarak 3 bin Êzidînin katledildiğini, 5 bin kişinin kaçırıldığını, 400 bin kişinin Hewlêr, Duhok ve Zaxo’ya göç ettirildiğini, bin 500’den fazla kadının da Suriye pazarlarında tacize uğrayarak köle olarak satıldığını söyledi.

Ebu Eys, DAİŞ çetelerinin Êzidîlere yönelik bir soykırım gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi; “Bu bir savaş suçudur ve kadına yönelik uygulanan her türlü taciz ve şiddet suçları uluslararası kuruluşların belgelerinde kayıtlıdır. Yetkililer, kurumlar, doktorlar ve diğer taraflarca ortaya konulan sonuçlar, çetelerin Êzidîlere yönelik her türlü saldırıyı gerçekleştirdiklerini ve Êzidî halkının kazanımlarını yok etmek istediklerini ortaya koyuyor. Konferanstaki amacımız, Irak ve Suriye’deki durumu Êzidîler özelinde gündeme almak, DAİŞ’in suçlarının ve Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda bu soykırımda parmağı olan kişilerin yargılanarak cezalandırılmasıdır.”

'GÜCÜMÜZ VE İRADEMİZLE DİRENDİK'

Daha sonra konuşan Şengal Kadın Birlikleri Üyesi Zinda Êzidxan, Êzidîlere yönelik katliamın devam ettiğini belirterek, “Direnen Êzidî halkına karşı çıkıyorlar. Önderliğimiz bize yol gösterdi ve bu yolda mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Zinda Êzidxan, Irak ve KDP güçlerinin soykırımdaki sorumluluğuna dikkat çekerek, “KDP ve Irak güçlerine güvendik ancak saldırıda bizi yalnız bıraktılar. Biz Êzidî halkı olarak katliamla karşılaştık. Gücümüz ve irademizle kendimizi sonuna kadar savunduk” diye konuştu.

'DÜŞMAN YOK ETMEK İSTEDİ, GERİLLA KURTARDI'

Kuzey Afrika ve Ortadoğu Kadınları Demokratik Birliği adına Hiba Hedadin konferansa görüntülü bir mesaj gönderdi.

Konferansı Rusya’daki Kürt Kadın Hareketi adına selamlayan Juliada, “Rusya’dan ilk defa böyle bir konferansa katılım gösteriyoruz. Düşman halkımızı yok etmek istedi, gerillalar halkımızı kurtardı. HPG, YPG/YPJ halkımızı korudu. Halkımıza yapılan ihanetine bir kez daha şahit olduk. Bu bizim için çok ağırdı, Êzidi kadınları satılıp köleleştirildiler. Rusya’da, Ermenistan’da ve Gürcistan’daki biz Êzidî kadınlar, ulusal mücadelemizde güzel sonuçlar elde ettik. Bugün birlik, örgütlülük ve öz bilinçle amaçlarımıza ulaşabileceğimizi görüyoruz” dedi.