BM: Savaş bölgelerinde yaşamını yitirenlerin yüzde 40’ı kadın

BM Kadın Birimi, kadınları ve çocukları korumasız bırakan yasaların 'açıkça göz ardı edilmesi' nedeniyle rakamın iki katına çıkarak yüzde 40’a ulaştığını, cinsel saldırıların da yüzde 50 arttığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in yeni raporuna göre, dünya genelindeki çatışmalarda yaşamını yitiren kadınların oranı geçen yıl iki katına çıktı ve savaş bölgelerinde yaşamını yitirenlerin yüzde 40'ını kadınlar oluşturuyor.

Savaştan etkilenen kadınların ve kız çocuklarının güvenlik durumunu inceleyen BM Kadın Birimi’nin raporuna göre, çatışmayla ilgili cinsel şiddet vakaları 2023'te 2022'ye kıyasla yüzde 50 arttı.

Birleşmiş Milletler, 2023 yılında silahlı çatışmalarda en az 33 bin 443 sivilin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Bunlardan 13 bin 377'den fazlası; yani çatışmalarda yaşamını yitiren her 10 sivilden 4'ü kadındı, 10'da 3'ü ise çocuktu.

BM Kadın Birimi, savaş sırasında kadınları ve çocukları korumak için çıkarılmış uluslararası yasaların "açıkça hiçe sayılmasının" kadınların çatışma bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişememesine yol açtığını ve çatışmadan etkilenen ülkelerde her gün 500 kadın ve kız çocuğunun hamilelik ve doğumla ilgili komplikasyonlardan yaşamını yitirdiğini aktardı.

Savaşta cinsel saldırılara ilişkin yaygın raporların olduğu Sudan'da ise, çoğu mağdurun tecavüze uğradıktan sonraki ilk 72 saat içinde acil kontrasepsiyon da dahil olmak üzere tıbbi bakıma erişemediği belirtildi.

BM Kadın Birimi'nin yönetici direktörü Sima Bahous, "Kadınlar erkeklerin savaşlarının bedelini ödemeye devam ediyor. Bu, kadınlara yönelik daha büyük bir savaş bağlamında gerçekleşiyor. Kadın haklarının kasıtlı olarak hedef alınması, çatışmalardan etkilenen ülkelere özgü bir durum değil, bu ortamlarda daha da ölümcül" dedi.

"Cinsiyet eşitliğinin birçok alanda silah olarak kullanıldığına tanık oluyoruz” diyen Sima Bahous, şunu ekledi: “Ayağa kalkıp değişim talep etmezsek, sonuçları onlarca yıl hissedilecek ve barış elde edilemeyecek."