Panel, 23 Eylül’de İsviçre Basın Kulübü’nde (Press Club) gerçekleşecek. “Kadın cinayetlerinin uluslararası alanda soykırıma suçu olarak tanınması” temel talebi etrafındaki panel, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E ) ve sivil toplum örgütü Barış için MAAT tarafından organize ediliyor.
Etkinlik, resmi olarak BM’nin 13 Eylül – 8 Ekim arasındaki 48. insan hakları oturumları kapsamına da alındı. Diğer bir ifadeyle, bu panel BM 48. İnsan hakları oturumları programına eklendi.
Panele ilişkin yapılan duyuruda “100 Neden” kampanyası çerçevesinde 235 bin imza toplandığı ve noter tarafından tasdiklenerek bir basın toplantısı ile deklare edildiği belirtildi.
“Kampanyanın birinci aşaması olan imza hedefine ulaşıldıktan sonra somut konular üzerinden kampanyanın yürütülmesi beyan edilmişti” diye hatırlatılan duyuruda, kampanyanın amacı ve talepler şöyle ifade edildi:
“Kampanyamızın temel amaçlarından birisi de Diktatörün yargılanmasının yanı sıra başta BM olmak üzere diğer yükümlü kurumlara sunarak feminicid’in soykırım tanımlaması kapsamına çalışmasını talep edeceğiz. Feminicid’in soykırım tanımlaması.
Bu çerçevede somut alan ve olaylar üzerinden Feminicid (kadın kırım politikalarını) deşifre etmek ve suçluları yargılamak için çalışmaların yürütülmesi. Efrîn örneğinde Türk devleti ve desteklediği çeteler eliyle uygulanan kadın kırımı, işgal vb. Yine siyasi soykırım politikaları kapsamında lider kadınların katledilmesi bölümünde ise Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi ve militanları (Sara, Rojbin, Ronahi) temel konular olarak işlenmesi. Bunun için uluslararası alanda kadın hukukçular birliği çalışması yürütülmesi.”
Toplantıda başta Efrîn’de olmak üzere Türk devletinin işlediği savaş suçları ve etnik temizlik, Kongreya Star Koordinasyonu’ndan Asya Abdullah tarafından değerlendirilecek.
Kampanyanın tanıtımı ve sonraki adımlarını TJK-E uluslararası ilişkiler sözcüsü Melike Yaşar anlatacak.
Ayrıca Türk devleti ve çetelerinin elinden kaçmayı başaran iki kadının canlı bağlantı ile tanıklıkları dinlenecek.
Uzun yıllardır ağırlıklı olarak Kolombiya, İran, Irak, Türkiye ve Suriye'de araştırmalarda bulunan Ann-Kristin Sjöberg, insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında uzman Marion Böker ve Kuzey Afrika’daki toplumsal örgütlenmelere katkıda bulunan Manuela Honneger de panelde konuşmacı olarak yer alacak.