Cizîrê’nin her bucağında işgale ve şiddete karşı yürüyüşler

Cizîrê Bölgesi’nde binlerce kadın “Şiddete ve işgale karşı mücadele edelim” şiarıyla alanlara çıktı.

Cizre Bölgesi’nde binlerce kadın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıkarak, kadına dönük şiddeti protesto etti.

“Şiddete ve işgale karşı mücadele edelim” şiarıyla sokakları dolduran kadınlar Türk devletine bağlı çetelerin işgal edilen bölgelerde kadınlara yönelik şiddet ve suçlarının sonlandırılması çağrısı yaptı.

QAMIŞLO

 Qamişlo’da Şehit Osman Sebri (Qwermûti) Kavşağı’nda bir araya gelen kadınlar üzerinde “Kadın iradesine evet”, “Kadına yönelik şiddete hayır”, “Hevrîn kadın birliğinin sembolüdür” yazılı pankartlar ve işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarında şehit düşen kadınların fotoğraflarını taşıyarak yürüyüşe geçti.

Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önündeki Şehit Rûbar Kavşağı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan Kongreya Star Qamişlo Kantonu yöneticilerinden Şaha Xelîl, kadınlara yönelik her türlü şiddeti kınayarak, “25 Kasım, kadın direnişinin sembolüdür. Kadınlar bugün Mirabel Kardeşler şahsında kendilerine dönük şiddeti reddetti. Kadınların direnişi o günden bu yana devam ediyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler, bugünü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti” dedi.

Rojava Devrimi’nde kadınların rolüne dikkat çeken Şaha Xelîl, “Rojava Devrimi’nde kadınların rolü oldukça çoktu. Bu nedenle işgalci Türk devleti Zehra ve Hevrîn’i hedef aldı” şeklinde konuştu.

AMÛDÊ

Amûdê ilçesinde de Özerk Yönetim’e bağlı kadın kurumları ve sivil toplum kuruluşu üyesi kadınlar yürüyüş düzenledi.

Şehit Cihad Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Jina Azad Meydanı’na kadar yürüdü.

Jina Azad Meydanı’nda açıklama yapan Kongreya Star yöneticisi Mura Zoro, “Bu günü kapitalist güçler ve işgalcilere karşı mücadele eden toplumların zafer ve direniş gününe dönüştüreceğiz. Şiddeti yok etmek ve özgürlüğü elde etmek için hep birlikte kadınlara yönelik suç ve kirli politikalara karşı duracağız. Çünkü kadın örgütlenmesiyle bütün toplumlar ve halklar özgürlüklerine kavuşabilir.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyêli kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kongreya Star ilçe merkezi önünde bir yürüyüş düzenledi.

Tirbespiyê İlçe Meclisi Eş Başkanı Hilwa Fehîma Temo burada yaptığı kısa konuşmasında, “İşgalci Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar hedef haline getiriyor. Amacı ise toplumun iradesini kırmak” dedi.

Hilwa Fehîma Temo, bütün saldırılara karşı kadın haklarını savunacaklarını kaydetti.

ÇILAXA

Çilaxa ilçesi halkı Şehit Mehsûm Kavşağı’nda bir miting organize etti. Mitingde kadınlar adına söz alan Demokratik Suriye Meclisi Kadın Ofisi yöneticilerinden Daliya Henan, kadın özgürlüğü için mücadele eden Mirabel kardeşleri andı.

Daliya Henan, kadının yönettiği toplumlarda güvenliğin, sevginin ve eşitliğin hakim olduğunu ancak ataerkil zihniyetin bu sistemi ortadan kaldığını, toplumu zulüm ve haksızlığa doğru sürüklediğini belirtti.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’deki yürüyüş ise Şehîd Xebat Dêrik Meydanı’nda düzenledi. Kadın direnişini selamlayan sloganlar ile yürüyüşe geçen kitle, ilçe merkezinde açıklama yaptı.

Kongreya Star yöneticilerinden Semîra Yûsif, “Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar olarak bizi hedef alan bütün uluslararası komploların önünde durduk” dedi.

“Gücümüzü kadın özgürlüğü için mücadele eden Önder Öcalan’dan aldık” diyen Semîra Yûsif, Rojava Devrimi’nin bu bağlamda ‘kadın devrimi’ olarak tanındığına dikkat çekti.

TIL KOÇER

Til Koçer’deki yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Önder Abdullah Öcalan Bahçesi’nde başlayan yürüyüş ana caddelere kadar devam etti.

Yürüyüş yoğun katılımdan dolayı mitinge dönüştü. Mitingde Kongreya Star adına konuşma yapan Semîra Metreda, “Kadına yönelik şiddete hayır diyoruz. Çünkü kadın yaşamın kaynağıdır” dedi.

DÊRIK

Yüzlerce Dêrikli Özgürlük Meydanı’ndan çarşı merkezine kadar yürüdü.

Jina Têkoşer Alanı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan Kongreya Star yönetiminden Fatma Silêman şunları söyledi: “Türk devletinin işgalinden özgürleşene kadar kadınların alanlarda, savaş cephesinde birlik tutumunu göstermelidir.”

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin tamamını işgal etmeyi ve halkı soykırımdan geçirmeyi amaçladığını söyleyen Süryani Birliği adına konuşan Corcêt Îbrahîm ise Türk devletinin saldırılarına karşı direnişin büyütülmesi gerektiğini belirtti.

TIL BERAQ

Aynı çerçevede kadına yönelik şiddeti kınayan Til Beraqlılar ilçenin kuzeyindeki Fırın Kavşağı’nda yürüyüşe geçti.

 Kongreya Star Til Birak yönetiminden Henan Silêman, toplumun önündeki en büyük sorunun kadına yönelik şiddet olduğunu kaydetti.

TIL HEMÎS

Trafik merkezinden ana sokaklara doğru yürüyüşe geçen Til Hemîsliler, kadına yönelik şiddeti kınadı.

Kongreya Star Til Hemîs Koordinasyonu adına konuşan Nîra El-Hemko toplum içerisinde ataerkil zihniyetin devam etmesi ve bu zihniyeti yok edecek olan kadın mücadelesinin önemine dikkat çekti, toplumun ve iradesinin oluşumunda kadının rolü olduğunu belirtti.

PYD üyesi Seher El-Birho da kadına yönelik şiddeti kınayarak şehitlerin yolunda yürüme sözü verdi.

Miting halkların birliği ve kadınların özgürlüğü sloganlarıyla son buldu.

HESEKÊ

Hesekê kantonu ve ilçelerinde de 25 Kasım eylemleri vardı.

Hesekê’deki eylemde ‘Kadına yönelik şiddete hayır’ ve ‘Barış herkesin hakkı’ yazılı pankartlar açıldı.

Şehitlerin posterlerini taşıyan kitlenin yürüyüşü Til Hecer Mahallesi’nde bulunan Heyva Sor a Kurd merkezi önünde mitinge dönüştü.

Burada kitleye hitap eden Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Rîhan Loqo, kadına yönelik devam eden şiddetin binlerce yıllık egemen zihniyetin ürünü olduğunu söyledi. Kadınların Kuzey ve Doğu Suriye’de hakları için mücadele halinde olduğunu dile getiren Rîhan Loqo, kadın mücadelesinin kesintisiz süreceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Kevana Zêrîn Hareketi, kadına yönelik şiddete dikkat çeken tiyatro gösterimi yaptı.

Kadın İnanç Meclisi de 25 Kasım’a ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kurum da katıldı. Meclis yöneticilerinden Xulûd Ebdo tarafından okunan açıklamada, kadına yönelik devam şiddet kınandı.

İslam dininin kadına değer verdiğini söyleyen Xulûd Ebdo, kadının yaşamın merkezinde olduğunu vurguladı.

Serêkaniyêli göçmenlerin kaldığı Waşûkani Kampı’nda da yürüyüş düzenlendi. Kampın giriş kapısında basın açıklaması yapıldı. Kadına yönelik şiddetin erkek egemen zihniyetin ürünü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde kadına yönelik her türlü suçun işlendiği belirtildi.

Türk devletinin siyasetçi kadınlara yönelik saldırılarına işaret edilen açıklamada, Hevrîn Xelef, Saed ve Hind gibi siyasetçi kadınların katledildiği hatırlatıldı.

ŞEDADÊ

Şedadê’ye bağlı Erîşe, Ebidan, Deşîşa ve Mergeda beldelerinden yüzlerce kişi Şedadê Meclisi önünde toplandı. Yürüyüş düzenleyen kitle, Gençlik Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklama Kongreya Star Üyesi Reşa El Xilêf tarafından okundu.

Reşa El Xilêf dünyadaki bir kadının çektiği acının tüm kadınların acısı olduğunu belirterek, Mirabel kardeşlerin yaşadıklarının tüm kadınları derinden etkilendiğini söyledi. Kadınlara çağrıda bulunan Reşa El Xilêf, işgalcilere ve diktatörlere karşı mücadelenin büyütülmesini istedi.

TIL TEMIR

Filistin Caddesi’nde başlayan yürüyüş ilçe merkezinde mitinge dönüştü. Burada Kongreya Star Üyesi Welîda Botî konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kazanımların kadın direnişi sayesinde elde edildiğini belirten Welîda Botî, kadınların direnmeye devam ettiğini vurguladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğüne büyük önem verdiğini hatırlatan Welîda Botî, kadınların da Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadeleyi büyüttüğünü söyledi.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê ilçe sakinleri de aynı amaçla yürüyüş düzenledi. Özgür Kadın Kavşağı’ndan başlayan yürüyüş, Kongreya Star Merkezi önünde mitinge dönüştü.

Mitingde konuşma yapan Kongreya Star Sözcüsü Remziye Mihemed, Kuzey ve Doğu Suriye'de özellikle de Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği bölgelerde, kadınların kendilerine yönelik şiddete karşı mücadelesini sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Remziya Mihemed, Arap, Suriyeli ve Kürt kadınlarının örgütlenmesi ve haklarını koruyan bir sistemi esas alması nedeniyle Kongreya Star’ın tüm dünyada örnek alındığını kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların Suriye krizinin çözümünü tartıştığını dile getiren Remziya Mihemed, bunların mücadele ve başarının sonucu olduğunu sözlerine ekledi.

HOL

Hol ilçesi sakinleri kadına yönelik şiddete karşı yürüyüş düzenledi. Kongreya Star İlçe Merkezi önünde başlayan yürüyüş, ilçenin kuzey kapısına doğru ilerledi.

İlçenin kuzey kapısında mitinge dönüşen yürüyüşte konuşma yapan Kongreya Star Hol Sözcüsü Sacîda Abdullah, özgürlüğün gerçekleşmesi ve toplumun egemen zihniyetten kurtulması için kadınların verdiği mücadeleye dikkat çekti.

PYD Üyesi Mehanî El-Ehmed de dünyadaki tüm kadınları tek bir safta durmaya, kadın ve toplum özgürlüğü sağlanana kadar direnmeye çağırdı.