GÖRÜNTÜLÜ

DEM Parti Kadın Meclisi Artvin’de çay toplayan kadınlarla buluştu

DEM Parti Kadın Meclisi üyeleri, Artvin’de çay toplayan kadınlarla buluşarak, “Kadınların çalışma yaşamında yaşadığı sıkıntıları görünür kılmaya çalışıyoruz” dedi.

Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, “Özgür Eşit Yaşamda Israrcıyız, Kadın Yoksulluğuna Karşıyız” kampanyası kapsamında Artvin’de çay toplayan kadınlarla bir araya geldi. 

Halide Türkoğlu’na Kadın Koordinasyonu üyeleri ve Artvin il yöneticileri eşlik etti.

Buluşma sırasında emekçi kadınlar, çalışma koşullarına ilişkin bilgi verdi. 

Saat 07.00’de başlayıp 16.00’a kadar çalıştıklarını ifade eden kadınlar, arada gidip çocuklara öğlen yemeği verdiklerini ve 16.00’dan sonra da ev işlerini yaptıklarını anlattı. 

Kadınlar, “Bazen yemek yapmaya yetişemiyoruz. Bir ton gübre geçen yıl 17 bin liraydı. Şimdi bir ton çayı 16 binden alıyorlar. En azından gübre satış fiyatlarından 1 ton çayın 25 lira olması gerekiyordu. Bir çalışanın günlük yevmiyesi bin 700 lira. Emeğimizin karşılığını alamadığımız için kendimiz bu işi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. 

Yılda 3 ton topladıklarını, ortalama yıllık gelirlerinin 50 bin lira olduğunu ancak yetmediğini söyleyen kadınlar, “Hayat pahalılığından kaynaklı ikinci işi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.

HalideTürkoğlu ise, DEM Parti Kadın Meclisi olarak “Özgür ve Eşit Yaşamda Israrcıyız, Kadın Yoksulluğuna Karşıyız”  kampanyası başlattıklarını belirterek şunları ifade etti: “Kent kent dolaşarak kadın yoksulluğuna karşı çalışma yapıyoruz. Bugün de Arsuz ve Kemalpaşa'ya geldik. Buranın geçim kaynağı çaydır. Hem kadınların bu üretim sürecinde yaşadığı sıkıntılar, kadın emeğinin görünmeme hali, aynı zamanda derinleşen bir yoksulluk var, geçim konusunda sıkıntılar var. Bir anlamda ülkede bunun kamuoyunu oluşturmaya çalışıyoruz. DEM Parti olarak kadın yoksulluğunu bir şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz, kadınların çalışma yaşamında yaşadığı sıkıntıları, emeklerinin karşılığını alamama halini görünür kılmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda evde bakım hizmeti dediğimiz sorunlar var. Burada çay üzerinden bir geçim durumu var ama şunu da biliyoruz. Rize’de Artvin'de bütün üretim çay üzerinden ve bu günden güne aslında kayboluyor. Dışarıya ciddi anlamda göç oluyor. Erkekler dışarıya iş amacıyla giderken kadınlar burada kalıyor. Kadınlar çay toplama işi ile uğraşıyor, evin geçimiyle uğraşıyor, çocukların sorunlarıyla uğraşıyor. Biraz da kent kent kadınların yoksulluk halini anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü her kentin kendine özgü sıkıntıları var ama bir bütünen baktığımızda ülkede veya dünyada böyle bir sıkıntı var.”