DTK: Irmak şahsında demokratik siyaset cezalandırıldı!

DTK, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'a 10 yıl hapis cezası verilmesi ile kadın öncülüğünde gelişen örgütlü toplumun ve demokratik siyasetin cezalandırıldığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016'da yapılan eş zamanlı operasyon kapsamında tutuklanan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'a, Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) yaptığı faaliyetler için 10 yıl hapis cezası verildi.

DTK tarafından konuya ilişkin yayınlanan yazılı açıklamada, "AKP bir yandan halklar üzerinde faşizmi yürütürken, diğer yandan da yargıyı AKP'lileştirerek tüm muhalifleri cezaevine atmaktadır" diye belirtildi.

Açıklamada, 4 Kasım 2016 yılında HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DBP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu HDP'li milletvekilleri ve Kürt siyasetçilere dönük operasyon hatırlatılarak, devamında şöyle denildi:

"Bir yıldır AKP yargısı tarafından cezaevlerinde rehin tutulan milletvekillerine cezalar verilmektedir. DTK eski Eşbaşkanımız ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'a, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmalarından dolayı 10 yıl ceza verilmesi, yargının OHAL darbesinin bir parçası olduğunu gözler önüne sermektedir.

AKP yargısı bu ceza ile başta kadın öncülüğünde gelişen örgütlü toplumu ve demokratik siyaseti cezalandırmak istemektedir. Irmak'a verilen bu ceza ne hukukta ne de toplum vicdanında hiçbir yerinin olmadığını bilinmesi gerekir. DTK kuruluşundan bu güne kadar tüm çalışmalarını açık, şeffaf ve halk ile birlikte yürütmüştür ve yürütmektedir. Bu çalışmalardan dolayı sayın Irmak'ın cezalandırılması kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

Demokratik Toplum Kongresi olarak, Sayın Irmak başta olmak üzere rehin tutulan tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Halkımız, demokratik kurum ve kuruluşlara da AKP yargısına karşı demokratik tavırlarını ortaya koymaya ve tüm siyasi tutsaklarla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz."