YENİLENDİ

Enternasyonalistler: İdama hayır, özgür yaşama evet

Yunan, Makedon ve İtalyan enternasyonalistler, KJAR'ın başlattığı “İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet” kampanyasına destek vererek, aktivistler Pexşan Ezîzî ile Şerîfe Muhammedî’ye verilen idam cezalarının iptal edilmesini talep etti.

Yunanistan, Makedonya ve İtalya’dan enternasyonalistler, İran devletinin gazeteci ve kadın hakları aktivisti Pexşan Ezîzî ile yine bir kadın aktivisti olan Şerîfe Muhammedî’ye verdiği idam cezasına karşı Rojhilat Özgür Kadınlar Topluluğu’nun (Komelgeya Jinên Azad a Rojhilatê Kurdistanê-KJAR) başlattığı “İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet” kampanyasına destek vererek, dayanışma çağrıları yaptı.

ATİNA

Yunanistan’dan farklı kolektiflerden kadınlar bir araya gelerek açıklama yaptı. Sistemlerin her zaman toplumun en radikal kesimlerini hedeflediğine işaret eden kadınlar, “Rojhilat'ta gazeteci Pexşan Ezîzî ve kadın hakları savaşçısı Şerîfe Muhammedî ‘isyancı’ suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırdığı aşırı kadın düşmanı İran rejimini kınıyoruz” dedi.

Rojhilat’ta kadınların verdiği mücadeleyle dayanışma içerisinde olduklarını dile getiren kadınlar, verilen idam cezasının iptalini istedi.

Kadınlar eylem sonrası “Jin jiyan azadî” sloganı attı.

ÜSKÜP

Makedonyadan farklı kesimlerden aktivistler de Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Muhammedî ile dayanışmak amacıyla Üsküp’teki İran Büyükelçiliği önünde eylem düzenledi.

“Pexşan Ezîzî, Şerîfe Muhammedî, Werîşe Murad’a özgürlük” ve “İdama hayır, özgür yaşama evet” dövizleri taşıyan aktivistler, idam cezasına çarptırılanlara hitaben açık mektubu okudu. İdam cezasına ve İran devletinin kadın düşmanlığına karşı verdikleri mücadeleyle dayanışma içinde olduklarını ifade eden aktivistler, “Direnmeye devam edin. Sesiniz Makedonya'ya kadar duyuluyor ve biz de sizin yanınızdayız” mesajını verdi.

Eylemde sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.

TORINO

İtalya’nın Torino kentinde de sosyal hizmet uzmanları olduklarını belirten bir grup da, “Kendilerine baskı uygulayan, kadın düşmanı bir rejime karşı mücadele eden Kürt ve İranlı kadınları” desteklediklerini ifade ederek, “Şu anda işkence altında olan ve ölüm cezasına mahkum edilen Pexşan Ezîzî, Şerîfe Muhammedî’nin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” açıklaması yaptı.

KAMPANYA HAKKINDA

Rojhilat’taki kadın örgütlerinin çatı örgütü olan Rojhilat Özgür Kadınlar Topluluğu (Komelgeya Jinên Azad a Rojhilatê Kurdistanê-KJAR), tutulduğu Tahran’da bulunan Evin Hapishanesindeki hücresine “Jin Jiyan Azadî” sloganını yazan Şîrîn Elemhûlî ve arkadaşlarının 9 Mayıs 2010’da idam edilmelerinin yıl dönümünde “İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet” kampanyasını başlattı.  

KJAR, kampanyanın gerekçelerine ilişkin ise, İran devletinin siyasi eylemci, ekolojist, kadın hakları aktivistlerine verdiği idam cezalarının her koşulda insanlık ahlak ve değerlerinin çiğnenmesi ve kadınlara yönelik sistematik katliam olduğunu belirtmiş, sadece 2023 yılında 5’i çocuk olmak üzere 829 kişinin İran zindanlarında idam edildiğini hatırlatmıştı.

KJAR, demokratik ve özgürlükçü güçlere, idam cezasının sonlandırılması için mücadeleyi yükseltme çağrısında bulunmuştu.