Gringy’de 25 Kasım toplantısı

Kürt kadınlar Fransa’nın Paris bölgesinde yer alan Grigny’de 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla bir toplantı düzenledi.

Grigny Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) 25 Kasım vesilesiyle bir toplantı organize edildi.

Toplantının yapıldığı salona 2013 yılında Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez başta olmak üzere birçok direnişçi kadının fotoğrafı asıldı.

Gringy-DKTM adına kadın aktivist Leyla Şoreşger, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nün ortaya çıkışını ve tarihsel önemini anlatan bir sunum yaptı.

Daha sonra İstanbul Sözleşmesi’nin önemine vurgu yaparak Türkiye’nin bu sözleşmeden çekilmesine tepki gösteren Şoreşger, “Erdoğan diktatörlüğü bu sözleşmeden çekilerek, cezasızlık politikasının önünü açmıştır. Diyanet fetvalar veriyor, iktidar ise bu fetvaları doğrulayan, teşvik eden ve kadın bedeni üzerinde politika üreten bir mekanizma işletiyor” dedi.

Leyla Şoreşger şöyle devam etti: “Bugün Ortadoğu’da kadın kaybederse herkesin kaybedeceğini iyi biliyorlar, bunu bildikleri için de bütün kirli oyunlarını kadınlar üzerinden oynuyorlar. Oysa onlar bunu yaparken Önder Apo, kadının özgür çizgisini savundu ve böylesi bir paradigmayı güçlendirip dünya kadınlarına sundu. Ortadoğu ve Türkiye’de kaybettirmeye çalışılan kadın, bugün yazılan tarihin en büyük aktörüdür. Herkes bunu iyi bilsin; yaratılan özgür kadın yaratılmak istenen köleliği yerle bir etti. Kadına sadece Ortadoğu’da değil, bütün dünyada kölelik dayatılıyor. Bir araba reklamında, bir kahve reklamında, bir meyve reklamında. Bu örnekler istenildiği kadar çoğaltılabilir. Medyasından, yargısına, iktidarından toplumuna kadar birçok kişi ve kurum kadınların özgürlüklerini elde etmelerini istemiyor ve kadına köleliği dayatıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Bugün Sakine Cansız’ın istediği, Önder Apo’nun istediği özgür kadını yaratacağız.”

Özgür kadını yaratmanın koşullarının olduğunu da belirten Şoreşger, “Avrupa’nın her yerinde kadın kurumlarımız var, bütün bu kurumların katılımı ile mücadeleyi yükseltirsek ancak o zaman özgür oluruz. Siz bunları yaptıkça psikolojik olarak, fiziksel olarak belki çok yorulacaksınız, ancak mutlaka kendi özgürlüğünüzü alacak, zaferinizi ilan edeceksiniz” dedi.

Salonda bulunan erkeklere de seslenen Leyla Şoreşger, “hiç bir erkek kadının özgür olmasından, geleceğe atılmasından ve toplumda önemli roller üstlenmesinden korkmayın, bunu baskılamayın, çünkü bu kurtuluş sadece kadının değil, hepimizin kurtuluşu olacaktır” ifadelerini kullandı.