HDP Kadın Meclisi’nden ‘toplumsal cinsiyete dayalı bütçe’ talebi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, toplumsal cinsiyete dayalı bütçe oluşturulmasını isteyerek “Bütün kalemlerde kadına ve kadının ihtiyaçlarına, toplumun ihtiyaçlarına bütçelemenin yapılması talebimizi iletiyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İstanbul Taksim’deki bir otelde çalıştay düzenledi.

“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe” başlıklı çalıştayda bütçe yapım süreci, bütçenin toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirilmesi, kadına yönelik şiddet, sosyal hizmetlere erişimdeki sorunlar, sosyal yardımlar, istihdam, eğitim, sağlık, adalete erişim, cezaevleri, sığınma evleri ve yerel yönetimler tartışılıyor.

Katılımcılara “Bütçeden Hakkımızı İstiyoruz” başlıklı kitapçıkların dağıtıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yaptı.

Başaran, iktidarın kadınlar ve toplumun önerisini almadan bütçe hazırladığı tepkisinde bulunarak, "Kendi ihtiyaçlarına göre her yıl bütçe yapıyor ve Meclis'ten geçiriyor" dedi.

İktidarın son 6 yılda savaşa ayırdığı bütçenin yüzde 86 arttırıldığını söyleyen Başaran, şöyle devam etti: "İktidar kamunun kaynaklarını büyük bir kısmını savunma alanına yatırmış. Neredeyse yok denilecek kadar bir bütçe kadınlar için ayrılmış. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe dediğimizde sadece belli bir alanda kadınlara bütçe ayrılması olarak görmüyoruz. Bütün kalemlerde kadına ve kadının ihtiyaçlarına, toplumun ihtiyaçlarına bütçelemenin yapılması talebimizi iletiyoruz. Yani eğitimden sağlığa, kültürden sanata, yaşamın bütün alanlarında bütçe çalışmaları yürütürken kadını da gören bir şeklide bütçelemenin yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Erkek bütçenin, ranta, savaşa ve talana ayırılan bu bütçenin, kadına, topluma, yoksula, emekçiye onların ihtiyaçlarını gören bir bütçelemenin nasıl yapılması gerektiğini konuşacağız burada.”

Kadının isminin olduğu bir bütçeyi savunduklarını kaydeden Başaran, "Bizim bütçemizin çetelere, mafyalara, neredeyse toplumu daha fazla savaşa sürükleyen alanlara aktarıldığını görüyoruz. Bütçeleme çalışması sonrası takibinin şeffaf olmadığı için bu bütçelerimiz belli bir kesime rantı için kullanılan bir duruma gelmiş” şeklinde konuştu.

Başaran, bütçenin şeffaf olması gerektiğinin altını çizerken,  “Eğer bir bütçe yapılıyorsa, eğer halk için, kadınlar için yapıldığı gibi bir izlenim yansıtılıyorsa, muhatapların sözünün yansıtılması önemli. Kadınlar kendileri için daha duyarlı bir bütçe istiyor. Bütün burada konuşulanları Meclis'te sizin sesiniz olarak yansıtacağız. Bu bütçe görüşmelerinde daha fazla kadınların sesini, kendi sesinizi duyacaksınız” ifadelerini kullandı.