HDP’li 22 kadın vekilden cezaevindeki cinsel saldırıya tepki

HDP’li 22 kadın milletvekili, tutsak Garibe Gezer’e yönelik cinsel saldırı ve işkenceyi Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın milletvekilleri, Kandıra 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Garibe Gezer’e dönük cinsel işkence ve saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. HDP’li 22 kadın, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde, Gezer’in yaşadıkları anlatıldı. Önergede Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2016 yılında gözaltına alınan Garibe Gezer’in tutulduğu Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde 15 Mart’ta hücre cezası verilmesinin ardından Kandıra 1 Nolu Yüksek Güvenlik F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği kaydedildi.

CİNSEL SALDIRI VE İŞKENCE

Kandıra’da 22 gün hücrede kalan Gezer’in üç kişilik koğuşlara geçme talebinin kabul edilmediği ve tek kişilik hücrede tutulduğunun belirtildiği önergede, “Gezer, bu durum karşısında zorla tek kişilik hücreye gönderilmek istenmesini protesto etmiş, ‘eylem yaptığı’ gerekçesi ile ‘süngerli oda’ olarak tabir edilen hücreye götürülmek istenmiştir. 24 Mayıs’ta erkek ve kadın gardiyanlardan oluşan sekiz kişilik bir ekip Gezer’in hücresine girerek, darp etmiş, kadın gardiyanlar ellerini tutarken erkek gardiyanlar postalları ile boynuna basmış, dakikalarca şiddet uygulamışlardır” denildi.

Gezer’in kadın gardiyanlar tarafından yerlerde sürüklenerek şiddet gördüğünün kaydedildiği önergede, “Altına giydiği şalvarı çıkarılmış, erkeklerin bulunduğu bölümlerden yarı çıplak bir şekilde sürüklenerek geçirilmiştir. Daha sonra tamamen izole bir alan olan, 24 saat kameralarla izlenen ‘süngerli oda’ya atılmış, bu odada kendisine kadın gardiyanlar tarafından cinsel saldırıda bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

'İNTİHAR ETMEK İSTEDİ'

Maruz kaldığı cinsel saldırı ve şiddet yüzünden Gezer’in aynı gece çarşafı ile intihar etmek istediği vurgulanarak, “Revire götürülen Gezer’e kötü davranılmış, tedavisi yapılmamıştır. Bu travmatik olayların ardından Gezer yeniden tek kişilik hücreye koyulmuş, 7 Haziran günü hücresini yakmak istemiş, bunun üzerine yeniden ‘süngerli oda’ya atılarak 24 saat burada tutulmuştur. Ailesi ile yaptığı görüşmede kendisine uygulananları aktardığı için beş gün hücre cezasına çarptırılmış ve hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştır. Gezer’in kimi mektupları sansürlenmiş, kimi mektupları ise gönderilmemiştir. Bu şikâyet ve iddialar bir süredir bilinmesine rağmen savcılık tarafından bir soruşturma ve sorumlular hakkında herhangi bir işlem başlatılmamıştır” diye kaydedildi.

Kadın vekiller, önergede şu soruları yöneltti:

* Cinsel saldırı da dahil olmak üzere Garibe Gezer’e uygulanan şiddet Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

* Garibe Gezer’in üç kişilik hücreye geçme talebinin ret gerekçesi nedir?

* Garibe Gezer’e şiddet uygulayan cezaevi personelleri hakkında başlatılmış bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut ise kaç kişi hakkında hangi suçlamalar ile açılmıştır? Değil ise neden hala açılmış bir soruşturma bulunmamaktadır?

* Savcılık, Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan şiddet beyanlarına dair neden harekete geçmemektedir?

* Ceza İnfaz Kurumu’nda görevli olan sağlık çalışanlarının Gezer’e revir sırasında kötü davrandığı ve tedavi uygulanmadığı iddiaları doğru mudur? Görevli çalışanlar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

 * Garibe Gezer’in mektuplarının kimilerinin gönderilmediği, kimilerinin sansürlendiği doğru mudur?

* Garibe Gezer’in yaşadıklarını ailesine anlatması sonucu hücre cezası almasının ve hakkında disiplin soruşturması başlatılmasının hukuki dayanağı nedir?

* Garibe Gezer’in gördüğü ağır şiddet ve yaşadığı travmatik süreç göz önüne alınarak üç kişilik odalara geçişinin sağlanması için adım atılacak mıdır?

* ‘Süngerli oda’ olarak tabir edilen odalar hangi hukuki dayanak ile ceza yöntemi olarak kullanılmaktadır? Türkiye’de hangi cezaevinde ve toplamda kaç tane bu ‘süngerli oda’lardan vardır?

* Çıplak arama ve bunun sonucu olarak cinsel saldırı cezaevlerinde uygulanmaya devam etmekte midir? Bu uygulamanın sonlandırılması için adım atılacak mıdır? “