HDP'li kadınlar, Yüksekdağ'ın duruşmasına çağırdı

HDP Kadın Meclisi, Figen Yüksekdağ'ın 4 Temmuz'daki duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

HDP Kadın Meclisi, bugünkü yazılı açıklamasında, Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'ın duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

Kadın Meclisi, duruşmanın 4 Temmuz Salı günü saat 14.00’te Ankara’da görüleceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Halkların Demokratik Partisi’nin kadın yarısı, HDP Kadın Meclisi olarak kadınların özgürlük, eşitlik, adalet ve barış özlemini paylaştığımıza inandığımız siz kadın yol arkadaşlarımızı kadın mücadelesine, kadın kazanımlarına ve kadın temsiliyetine sahip çıkarak Figen Yüksekdağ’ın duruşmasına katılmaya çağırıyoruz.

Figen Yüksekdağ tutuklandıktan sonra 3 ay tek başına bir hücrede tutuldu, avukat görüşleri kayıt altına alındı. Yüksekdağ’ın kalacağı hücrenin yer aldığı koridor daha gözaltı bile gerçekleşmeden boşaltılarak gerekli hazırlık yapılmıştı.

Tutuklu vekiller arasında cezası hızla kesinleştirilerek vekilliği ilk düşürülen Figen Yüksekdağ oldu. Yargıtay yangından mal kaçırır gibi, alelacele harekete geçerek bir benzeri daha olmayan bir talimatla kendisinin parti üyeliğinin ve eşbaşkanlığının düşürüldüğünü HDP’ye bildirdi. Bu usulsüzlüğe itiraz eden HDP’ye Yargıtay, “Size bıraksak işleme koymazdınız” yanıtını verdi.

Erkek-devletin üst makamlarının ve yandaş medyanın Yüksekdağ’ı eşgenelbaşkan seçildiği 2014 yılından beri tüm erkek egemen cinsiyetçilikleriyle hedef tahtasına koyduğuna hep birlikte tanık olduk. Bu saldırıların son aşaması da tutuklama ve mahkeme süreçlerinde yaşanmakta. Figen Yüksekdağ şahsında büyük bir heves ve aceleyle olmamışa çevirmeye çalıştıkları eşbaşkanlık ve siyasette eşit temsil kazanımlarımızdır. Nefretle saldırdıkları itaat etmeyen onurlu kadın duruşudur. Kadın bilinci ve duyarlılığı ile hareket etme, sabırla emek verme, yılmadan ve ustalıkla söz söyleme, bu erkek siyaset alanında kadınlara yer açma halidir."

YÜKSEKDAĞ'IN DEĞERLENDİRMESİ

Açıklamada, Figen Yüksekdağ'ın şu değerlendirmesine de yer verildi:

“Parti üyeliğim ve siyasi görevlerimin gasp edilmesi, seçilen ilk hedefin ben olmam siyasi tasfiye operasyonuna kadının kazanımlarını darbeleyerek başlama hareketidir. Bana dönük ‘özel’ saldırı ve nefretin esasta kadını hedefleyen kısmıyla ilgileniyorum. HDP deneyimine baktığımızda yarattığı en radikal toplumsal siyasal kazanımın kadın eşitliği ekseninde olduğunu görürüz. Bu bizler için iyi bir deneyimdir ama eril otoriter siyasi iktidar gözünde kötü emsal oldu. (…) Bu saldırıların sonuncusu da benim parti üyeliğiyle birlikte eş başkanlığımın düşürülmesidir. Benim şahsımda kadınların eşbaşkanlık temsiliyetine bu kadar hiddetle yönelmelerinin nedeni özünde siyaseten söylediğim sözler ve siyasi rolüm değil bir kadın olarak rolüm. HDP’nin, DBP’nin belediyelerin kadın eş başkanları da rol model oldukları için en sivri okları üzerlerine çektiler. Bugün, benim yerimde başka bir kadın siyasetçi de olabilirdi ama saldırının özü ve amacı değişmezdi.”

HDP Kadın Meclisi, açıklamasının sonunda, "Kadınları siyaset ve toplum dışına itme politikalarını boşa çıkarmak, siyasette, söz ve karar mekanizmalarında eşit temsil hakkımıza, kadın mücadelesinin kazanımlarına sahip çıktığımızı göstermek için bu duruşmaya katılmaya çağırıyoruz" dedi.