HDP ve TJA: Düşman hukukuyla tecavüz ediyorlar!

Gerçüş'te yaşanan tecavüze dikkat çeken TJA ve HDP Amed Kadın Meclisi, bunun, devletin düşman hukukunun parçası olduğunu vurguladı.

Amed'de Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Batman'ın Gercüş ilçesinde bir çocuğun, aralarında Türk uzman çavuş ve polislerin de olduğu kişiler tarafından tecavüze maruz bırakılması ve iki kadının fuhuşa sürüklenmesine ilişkin HDP İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenledi. "Erkek devlet şiddetini teşhir ediyoruz" pankartı açılırken, katılımcılar adına açıklamayı TJA aktivisti Bahar Karataş Uluğ gerçekleştirdi.

TÜRK YETKİLİLERİN TECAVÜZLERİ

Türk Uzman çavuş Musa Orhan'ın İpek Er'e tecavüz etmesi ve intihara sürüklemesini, Şırnak'ta Uzman Çavuş Aslan A.'nın 13 yaşında bir çocuğa yönelik cinsel saldırısını hatırlatan Karataş, faillerin cezasız bırakıldığını belirtti. Kürdistan'da işlenen her suçun mülki amirlerinin açıklamaları ile beraber ilk desteklerini alıp yargı yoluyla da aklandığını ifade eden Karataş, şöyle konuştu:

"Özel savaş politikalarının bir parçası olarak karşımıza çıkan bu olaylar düşman hukukunun kadın ve çocuk bedeni üzerinden intikam alma, itibar sarsma, toplumsal değer yargıları ile oynayarak kimliksizleştirme ve ahlaksız bir yaşamı dayatma, böyle bir yaşam tarzını dayatamadığını öldürme veya intihara sürükleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Devlet yetkilileri tarafından çocuk yaşta evlilikleri onaylama çabasının sürekli gündemde tutulması, tecavüzcü ile evlendirme yasasının kamuoyunda uzun süre tartışılması ve gündemde kalması ve bunun üzerinden dayatılan temizlenen namus kavramı ile dur durak bilmeyen erkeklerin cesaretlenmesine, çocuklara yönelik işlenen suçların artarak devam etmesine sebep olmaktadır."

ÇAĞRI: HAREKETE GEÇELİM

Benzeri politikaların 1990’lardan bugüne uygulanan kirli yöntemler olduğunu dile getiren Karataş, kirli politikalar toplumsal muhalefet refleksini daha güçlü bir noktaya taşıyacak ve mücadele refleksini daha da güçlendireceğini söyledi. Tüm demokrat, aydın, sanatçı, yazarları, sivil toplum örgütlerini harekete geçmeye çağıran Bahar Karataş, şöyle dedi:

"Biz TJA ve HDP Kadın Meclisi olarak tüm dinamiklerimizle diğer tüm kadın kurumlarıyla ortaklaşarak olayın takipçisi olacağız ve sorumlular yargılanıp, cezalandırılıncaya kadar, kadın ve çocuklar üzerinde geliştirilen bu kirli politikalar son buluncaya kadar mücadele etmeye, her olayın teşhirini sağlamaya devam edeceğiz."