GÖRÜNTÜLÜ

Jîna Emînî Zürih’te anıldı: Kürt kadınları susturamayacaksınız

Zürih’te gerçekleştirilen eylemde, öncü kadınları hedef alan faşist rejimleri “Jin jiyan azadî felsefemizle yeneceğiz” vurgusu yapılırken, bu sloganla direnen kadın tutsaklar da selamlandı.

İran’ın başkenti Tahran’da Jîna Emînî'nin devletin “ahlak polisleri”nce katledilmesinin ikinci yıl dönümü vesilesiyle anmak ve “Jin Jiyan Azadî” devrimini sahiplenmek amacıyla İsviçre’nin Zürih kentinde eylem gerçekleştirildi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi-PJAK İsviçre Komitesi öncülüğünde Rathaus meydanında bir araya gelen Kürdistanlıların eylemi, Jîna Emînî’nin ve Jin Jiyan Azadî serhildan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Yoğun yağmur altında gerçekleşen eylemde İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) Sözcüsü Selma Sürer ve İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya birer konuşma yaptı. 

ZALİM İKTİDARLARI MÜCADELEMİZLE YENECEĞİZ

YJK-S sözcüsü Selma Sürer, geçen iki yıl zarfında Jîna Emînî’nin katledilmesi karşısında duydukları öfkenin hiç azalmadığını söyledi. Selma Sürer, şunları ifade etti: Jîna Emînî’nin katledilmesinin sebebi Kürt olmasıydı. Bir Kürt kadını olarak İran devletinin baskılarını kabul etmedi, direndiği için katledildi. Biz Kürt kadınları hiçbir dinin, inancın ve gücün etkisi altında kalmayız. Diasporadaki Kürt kadınları olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bedel ödeyen, canını veren öncülerimizin izinde yürüyeceğiz. Kadın kırım politikalarını sürdüren İran devletini lanetliyoruz. Şunu da söylüyoruz; hiç kimsenin Kürt kadınına gücü yetmez. Bizler Jin Jiyan Azadî sloganıyla direneceğiz. Sadece İran’da değil Rojava‘da ve Güney Kürdistan’da da öncü kadınlar hedef alınıyor. Her zamankinden öfkeliyiz. Biz zalim iktidarları mücadelemizle yeneceğiz. Her zaman alanlarda olacağız.”

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin hazırladığı Almanca basın metnini ise İsviçre PJAK Komitesi Üyesi Bejan İsmaili okudu.

BİZİ SUSTURAMAYACAKSINIZ

Ardından CDK-S Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya söz aldı. Kürt öncü kadınlarının katledilmesinin asıl nedeninin ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesi olduğuna vurgu yapan Dilan Çetinkaya, “İki yıl önce katledilen Jîna Emînî saygı ile anıyoruz. Onun katledilmesinden sonra İran’da boy veren ‘Jin Jiyan Azadî’ devrimini de selamlıyor, daima onlarla olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Biz her zaman Jîna’nın dalgalanan saçı olacağız. Biz tanrıça Sara’nın kızıl saçları olacağız. Biz Hêro’nun, Gulistan’ın kalemi olacağız. Bizler Narin’in çığlığı olacağız. Bizi susturamayacaksınız.

Biz Kürt kadınları ve dostları olarak yemin ettik, söz verdik; Jin Jiyan Azadî perspektifi ile sizleri tarihin çöp sepetine yollayacağız. Yok olacaksınız!” 

Dilan Çetinkaya, Jin jiyan azadî diyerek İran hapishanelerinde direnen kadın tutsakları da selamlayarak, direnişlerinin sesi olacaklarını kaydetti.

Eylem “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla sona erdi.