Kadın Devrimi Forumu alınan kararlarla sona erdi
Kadın Devrimi'nin Ortadoğu düzeyindeki ilk forumu, 19 Temmuz Devrimi’yle kadın mücadelesinin güçlendirilmesi ve kadın dayanışmasının genişletilmesine yönelik alınan önemli kararlarla sona erdi.
Kadın Devrimi'nin Ortadoğu düzeyindeki ilk forumu, 19 Temmuz Devrimi’yle kadın mücadelesinin güçlendirilmesi ve kadın dayanışmasının genişletilmesine yönelik alınan önemli kararlarla sona erdi.
“Kadınların birliği ile devrimin kazanımlarını koruyacağız ve ilerleteceğiz” sloganıyla Qamişlo’da gerçekleştirilen Kadın Devrimi Forumu'nun ikinci günü, Suriye'deki sorunların Suriyeli kadınlar üzerindeki etkisi, Kürdistanlı kadınların ve önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesinin tüm kadınların üzerindeki etkisinin tartışılması ve örgütlenme ve dayanışmanın güçlendirilmesine dönük alınan kararlar ardından sona erdi.
İkinci günde forumun asıl amacının kadın devriminin sesini yükseltmek olduğu vurgulanırken, 19 Temmuz Devrimi’ne yönelik saldırılarda ortak tavır sergilemenin önemine işaret edildi; Kadınların örgütlenme düzeyinin, özgürlük ve demokrasi ölçülerinin her alanda değişeceğine dikkat çekildi.
Forum’un sonunda kadın mücadelesinin her alanda birliği, gelişimi ve mücadeleyi büyütmeye yönelik önemli kararlar alındı.
Sonuç bildirgesini, Süryani Kadınlar Birliği üyesi Îlham Mitlî Kürtçeve Kongra Star Koordinasyonu İlişkiler Komitesi üyesi Pencewîn Elî Arapça okudu.
Forumun sonuç bildirgesi şöyle:
"Kuzey ve Doğu Suriye'de Kadın Devrimi Forumu 22-23 Temmuz 2022 tarihlerinde Qamişlo'da gerçekleştirildi. Foruma Suriye'nin her kesiminden 200 kadın katıldı. Ortadoğu ve farklı devletlerden birçok kadın da zoom aracılığıyla foruma katıldı.
Ortadoğu, ABD ve Avrupa'daki kadınlar ve kadın örgütleri foruma tebrik mesajlarını göndererek, dayanışmalarını iletti.
Forumun temel amacı, kadın devrimi süreçlerini ve getirdiği sonuçları değerlendirerek, kadın devrimini koruma ve geliştirme mücadelesinin perspektiflerini yaymak.
Bu bağlamda, devrimin 10 yıllık mücadelesinin sonuçları, devrime ve kadın direnişine yönelik saldırılar, devrimin Kürdistan'da, Suriye'de, Ortadoğu ile diğer tüm ülkelerde kadın mücadele çizgisine etkisi gibi birçok konu geniş çapta tartışıldı.
YPJ, QSD ve YAT Komutanı Jiyan Tolhildan, YPJ komutanı Roj Xabûr ve YAT üyesi Barîn Botan’ın şehit edilmesini kınıyor ve kadınların özgürlüğü için verdikleri mücadeleyi takip etme, kadınların özerk ve doğal gücünü korumaya söz veriyoruz.
Kadın devrimini korumak ve geliştirmek için yapılan tartışmalara dayanarak, önemli sonuçlara vardık.
- Devrimin 10 yılı boyunca tarihi adımlar atıldı ve tüm kadınlar için büyük başarılar elde edildi. Kadın devriminin bu başarıları tüm dünyaya umut oldu. Devrimi büyütmek ve sürdürmek için forumumuzda mücadeleyi yükseltme kararı alındı.
- Kadın devrimi, şiddetli saldırılarla karşı karşıya kaldı. Devrim mücadelemiz henüz tüm hedeflerine ulaşamadı. Devrimi güvence altına almak için, başarılarını her zaman arttırmalı ve devrimi kadınların olduğu her eve sokmalıyız.
- Çıkarılan Kadın yasaları devrimin büyük başarısı olarak görülüyor. Kadın yasalarının uygulanabilmesi için mücadelenin Suriye düzeyinde yürütülmesi ve güçlendirilmesi gereklidir.
- Suriye düzeyinde böyle bir kadın buluşmasının gerçekleştirilmesi büyük başarıdır. Bu aynı zamanda demokratik kadın ittifaklarının geliştirilmesinin önemini de vurguluyor. Kadınların Suriye’nin tüm bölgelerinde dayanışmasını daha da güçlendirmemiz gerekiyor.
- Kadın devriminin her şeyden önce bir bilinç devrimi olduğunu göz önünde tutarak, özgürlük mücadelesini yükseltme kararı aldık.
- Tüm kadınları işgalden, esaretten ve hapisten kurtarmak temel görevimizdir. Bu amaçla mücadelemizi yükselteceğiz. Özellikle Türk devletinin ve çetelerinin işgali altında olan Efrîn, Bab, Cerablus, Ezaz, İdlib, Serêkaniyê, Girê Spî gibi şehirleri özgürleştirmek içim mücadelemizi güçlendireceğiz.
- Soykırım saldırıları, çoğunlukla kadınlara yönelik yapılıyor. Kadınlar, işgalci güçlerin ve eril zihniyetlerinin gerçekleştirdiği her türlü saldırıya karşı öz savunma gücüne sahip olmalı ve hiçbir kadın korumasız kalmamalıdır.
- Kadınların iradesi olmadan demokratik ve kalıcı bir çözümün mümkün olmadığının bilinmesi gerekiyor. Kadınların siyasi kararlara katılımı güvence altına alınmalı ve kadın hakları gelecekte yapılacak Suriye anayasasına dahil edilmelidir.