Kadın kazanımlarına devlet saldırıyor

Mor Dayanışma’dan Derya Çiçek, yıllarca verilen mücadele sonucu elde edilen kadın kazanımlarının bizzat devletin saldırısı altında olduğunu belirterek, eşbaşkanlığın suç sayılmasını örnek verdi.

Dün kadın vekilleri cezaevlerine koyan zihniyetin, bugün de eşbaşkanlık yüzünden kayyum atadığını kaydeden Mor Dayanışma’dan Derya Çiçek, “Kayyum, kadın kazanımlarının tümüne saldırı demektir” dedi.

Kadınlara karşı işlenen suçlarda mevcut kanunların bile işletilmediğini söyleyen Mor Dayanışma Üyesi Derya Çiçek, kadınların beklemeye tahammülü kalmadığını, vaat değil güvence ve kazanılmış haklarının korunmasını istediklerini vurguladı.

KADIN CİNAYETLERİNDE İNDİRİM

Sadece Ağustos ayında 49 kadın katledildiğini hatırlatan Çiçek, bunun dehşet verici olduğunda dikkat çekti. Özge Can Aslan cinayetinden sonra oluşan kamuoyuyla birlikte kadın cinayetlerini azaltabilmek için çalışmalarını daha da yoğunlaştırdıklarını kaydeden Çiçek, “Bizler kadın cinayetlerine dikkat çekmeye, ülke gündemine sokmaya çalıştıkça mahkemeler de bu cinayetleri arttıracak kararlar almaya başladı. Kadına yönelik işlenen suçlarda uygulanan indirimler ve cezasızlık politikaları gibi” şeklinde konuştu.

DAHA ÇOK HEDEF OLUYORLAR

Kadınların, artık haklarını bildiği, hukuki yollarla da bunun peşine düştüğü için daha çok hedef haline geldiğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: “Ne olursa olsun haklarımıza da kazanımlarımıza da sahip çıkmamız gerekiyor. Mor Dayanışma olarak İstanbul Sözleşmesi’nin kararlılıkla ve en hızlı şekilde devreye girmesini istedik. 6284 sayılı kanunun aslında kadına yönelik şiddetle ve ailenin korunması ile alakalı olduğunu ve orada geçen kanunların yürürlüğe girmesini istiyoruz. Bu, artık bizim için elzemdir. Yasaların kadınlara şiddet uygulayanları ve öldürenleri koruduğunu çok açık bir şekilde görebiliyoruz.”

ASIL SALDIRI DEVLETTEN GELİYOR

Yıllarca mücadele ederek kazandıkları birçok hakkın, devlet tarafından alınmaya çalışıldığına işaret eden Çiçek, şu örnekleri verdi:

* Bizler daha fazla iş yerlerinde kreşlerin olması gerektiğini savunurken, kamu kurumlarında var olan kreşler kapatıldı. Kadınların iş alanlarına girmesi bizzat devlet eliyle engellenmiş oldu.

* Meclis’teki erkek sayısına da baktığımız zaman zaten onların karar verici ve kanun koyucu olduğunu da görüyoruz. Bu da yetmezmiş gibi bin bir emek ile temsilci seçtiğimiz kadın siyasetçileri de cezaevlerine atıyor.

* Kayyumla hedef alınan eşbaşkanlık için de aynı şey geçerlidir. Dün kadın vekilleri cezaevlerine koyan zihniyet, bugün de eşbaşkanlık yüzünden kayyum atıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz ki; kayyum, kadın kazanımlarının tümüne, kadın kurumlarına, kadın çalışmalarına saldırı demektir.

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Mor Dayanışma Üyesi Derya Çiçek, son olarak şunların altını çizdi: “Bizler kazanılmış hiçbir hakkımızı bu gaspçı anlayışa bırakmayacağız. Kazanımlarımızı geri alana ve dahasını da üstüne koyana kadar mücadelemiz devam edecek.”