Kadınlar alanlara çıktı: Jîna’dan Narin’e; hesap soracağız!

"Jin, Jiyan, Azadî" direnişinin 2'nci yıl dönümü dolayısıyla sokağa çıkan kadınlar, "Cemile’den Leyla’ya, Jîna Emînî’nden Narin’e cezasızlık politikalarına karşı alanlardayız" dedi.

JIN JIYAN AZADÎ DİRENİŞİNİN 2. YILI

Jîna Emînî'nin katledilişinin 2'nci yılında birçok kentte alanlara çıkan kadınlar, "Jin, Jiyan, Azadî" diyerek katledilen kadın ve çocukların hesabını soracakları mesajını verdi. 

ÎDIR

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Îdir İl Örgütleri, İran’ın başkenti Tahran’da 2022 yılında katledilen Jîna Emînî’nin ölüm yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. 

DEM Parti İl Örgütü önünde bir araya gelen belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri, DEM Parti Îdir Milletvekili Yılmaz Hun, sivil toplum kuruluşları ve birçok kişi, Cumhuriyet Caddesi Musa Anter Anıtı önünde kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kitle yürüyüş sırasında sık sık, "Jin, Jiyan, Azadî" sloganı atarken, “Cemile’den Leyla’ya Jîna Emînî’den Narin’e cezasızlık politikalarına karşı alanlardayız” pankartı açıldı.

DBP Îdir İl Eşbaşkanı Kezban Karasu Tanca, Jîna Emînî’yi anarak, İran devletinin kadınlara yönelik baskılarına değindi. Tanca, “Jîna Emînî’nin zalimce katledilişi sadece bir bireyin değil, bir halkın, bir kadın hareketinin ve tüm dünyada zulme uğrayan milyonlarca kadının adalet çığlığına dönüşmüştür. İran’daki baskıcı rejimin kadınlara yönelik sistematik zulmünün bir parçası olduğu kadar aynı zamanda Kürt halkının kimliğine, kültürüne ve özgürlük mücadelesine karşı yürütülen devlet politikalarının da bir yansımasıdır” dedi.

İktidarların kadın politikalarının şiddeti arttırdığını belirten Kezban Karasu Tanca, “Neredeyse her gün bir kadın cinayeti ya da cinsel istismar haberi ile uyandığımız bu ülkede, kadınların ve çocukların can güvenliği kalmamıştır. AKP-MHP erkek ittifakının kadın ve çocuk düşmanı politikaları sonucu şiddet, taciz, tecavüz ve istismar vakaları artarak devam etmektedir. Kadın ve çocuğa yönelik suçlarda cezai yaptırımın uygulanması için somut delil aranması bu düşmanlığın açık göstergesidir. Cinsel birlikteliğe zorlama suçunun Kürt illerinde devlet eliyle yürütülen özel savaş politikasının bir parçası olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu ülkede kadınlar,  kadın katilleri ve şiddet faili erkekler cezalandırılsın diye her gün alanlar da erkek adalet değil, gerçek adalet için haykırıyor” ifadelerini kullandı.

RIHA 

Tevgera Jinên Azad (TJA), kent merkezindeki Ali Şelli Parkı’nda açıklama yaptı. "Narin  için susmayacağız, adalet için hesap soracağız" ve Türkçe ve Kürtçe "Ji Jîna heta Narînan emê hesap bipirsin, Jin, Jiyan, Azadî" yazılı pankartlar açıldı.

Parkta bulunan üst geçide pankartları asmak isteyen kitleye polis engel olmak istedi. Buna karşı açıklama alanına alkış ve sloganlarla gelen kitle engellemeye tepki gösterdi.

Açıklamada konuşan TJA aktivisti Adile Fidan, "Bugün bu pankartlarımızı asmamıza izin vermeyen zihniyeti kınayarak, özgürlük mücadelemizi ve kadına yönelik her türlü şiddete katliama karşı sessiz kalmayacağımızı bir daha yineliyoruz" dedi. 

Açıklama "Jin, Jiyan, Azadî" sloganı ve alkışlarla sona erdi. 

ŞIRNEX

Şirnex’ın Cizîr (Cizre) ilçesinde Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe, DBP, DEM Parti Şirnex il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, TJA aktivistleri, Silopiya ve Cizîr Belediyesi Eşbaşkanları ile çok sayıda kadın katıldı.

Cûdî Mahallesi Qesephane Caddesinde bir araya gelen kadınlar, “Her dem Jin Jiyan Azadî” pankartı açtı. Jîna Emînî  ile Amed’in Rêzan (Bağlar) ilçesine bağlı Tavşantepe köyünde katledilen Narin Güran’ın fotoğraflarını taşıyan kadınlar, “Jin Jiyan Azadî ile faşizme hayır” dövizlerini taşıdı. Nisêbîn (Nusaybin) Caddesi üzerinden Dörtyol Meydanı’na yapılan yürüyüş sırasında sık sık, “Berxwedan jiyan e, bêdengî mirin e”, “Jîna Emînî isyanımızdır” ve “Narin’e uzanan eller kırılsın" sloganları attı.

Dörtyol Meydanı’nda açıklamayı yapan TJA aktivisti Adalet Fidan, “Erkek egemen zihniyet, erkeklik kodlarını kırmak yerine kadın siyasetçi, sanatçı avukat yani kadın mücadelesi yürüten bütün kadınlara saldırarak kadın mücadelesini boğmak istiyor. Fakat köklü kadın direnişi ve mücadelesi hiçbir zaman unutulmadı ve unutulmayacak” dedi. Jîna Eminî ve Narin Güran’ı katleden zihniyetin aynı zihniyet olduğunu belirten Adalet Fidan, “Jin Jiyan Azadî felsefesi ile Jîna Emînî’den Narin Güran’a katledilen bütün kadınların hesabını soracağız” diye konuştu.

Basın açıklaması atılan sloganlarla son bulurken kadınlar, Silopiya ve Cizîr ilçelerinde üst geçitlere Jîna Emînî'nin fotoğraflarını yapıştırdı. 

WAN  

TJA öncülüğünde Wan’da bulunan Sanat Sokağı’nda da basın açıklaması yapıldı. Çok sayıda kadın ve meslek örgütü ile STÖ'nün katıldığı eylemde konuşan DEM Parti Rêya Armûşê İlçe Eşbaşkanı Şevin Polat, "Kürt kadınları, Ortadoğu'da bir yandan toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi verirken, bir yandan da Kürt halkının özgürlük ve adalet arayışında önemli roller üstleniyorlar. Bu mücadele sadece İran’la sınırlı değildir; Kürt kadınları ulusal kimlikleri için savaşırken,  kadınların toplumsal eşitlik mücadelesinde öncü konumda yer alıyorlar, Jîna Emînî'nin direnişi, bu büyük mücadelenin bir parçası olarak tarihe geçmiştir” dedi.

 Kürt kadın hareketinin hem kadın hakları hem de ulusal özgürlük mücadelesi açısından örnek teşkil ettiğini sözlerine ekleyen Şevin Polat, şunları söyledi: “Kürt kadınları, tarih boyunca sadece erkek egemen toplum düzenine karşı değil, aynı zamanda devletlerin baskı politikalarına karşı da örgütlenmiş ve direniş göstermişlerdir. Rojava Devrimi ile tüm dünya Kürt kadınlarının direnişine tanıklık etti. Jîna Emînî’nin anısını yaşatmak, bu direnişi büyütmek ve sürdürülebilir kılmak mümkündür.  Eril zihniyetle mücadele edeceğimizi bir kere daha haykırıyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından sloganlar ve zılgıtlarla DEM Parti Rêya Armûşê İlçe Örgütü'ne kadar yürüyüş düzenlendi.

ÊLIH

 Êlih’te Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Aralarında Barış Anneleri Meclisi, Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük ve Êlih Emek ve Demokrasi Platformu’nun da bulunduğu halk, Yılmaz Güney Park’ında bir araya geldi. Eylemde Jîna Emînî, Gülistan Tara, Narin Güran ve Nagihan Akarsel’in fotoğrafları taşındı.

 Açıklamayı yapan Sanatçı Sevda Adırbelli, “Kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek! Yine 21 Ağustos’ta Bağlar Tavşantepe köyünde yaşanan Narin Güran Cinayeti'nin yıllardır Kürt illerinde uygulanan dini ve sosyolojik asimilasyon ve bozulmanın bir sonucu olduğunu biliyoruz. '90’lı süreçlerde Hizbul-kontra ve iktidar bloklarının camileri ve bodrum altındaki medreseleri radikal idelojilerini yayma ve militan devşirme merkezleri olarak kullanmasının acı tecrübeleri hâlâ hafızalarda tazedir” dedi.

İktidarı ve kirli ilişkilerini teşhir etmeye devam edeceklerini kaydeden Sevda Adırbelli, "Jîna ve Narin şahsında katledilen tüm kadınlara ve çocuklara sözümüz; Kürdistan başta olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun kadına ve çocuğa yönelik geliştirilecek her türlü ahlaksızlığa, şiddete ve adaletsizliğe karşı sessiz kalmayacağımızı ve toplumsal örgütlüğümüzü sağlayarak öz savunma hakkımızı geliştirerek cevap vereceğimizi bir kez daha belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.

Alkış, slogan ve zılgıtların hiç dinmediği yürüyüş DEM Parti il binası önünde tamamlandı.

ANKARA 

Ankara Kadın Platformu, “Jîna Emînî isyanımızdır, kadın dayanışması sınır tanımaz. Jin, jiyan, azadî” yazılı pankartla Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

“Jin, jiyan, azadî” sloganının sık sık Kürtçe ve Türkçe atıldığı açıklamayı platform adına Nebahat Çalpan yaptı. Nebahat Çalpan, İran devletinin Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından kadın gazeteciler ve insan hakları savunucularını idamla yargılayarak kadınlara saldırmaya devam ettiğini belirterek, rejime karşı yürütülen mücadelede İranlı kadınların yanlarında olduklarını ifade etti. 

“İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz” diyen Nebahat Çalpan, Türkiye’de de kadın düşmanı politikaların uygulandığını ifade ederek, “Her gün bu ülkede kadınların ve çocukların katledilmesi, şiddetin günlük yaşamın bir parçası olması 8 yaşındaki Narin’in katledilmesiyle, bu şiddet ve katliam ortamını yaratanlar ,besleyenler ve bu zihniyeti taşıyanlar biliyoruz ki erk devlet aklıdır. Günlerdir ‘çok kapsamlı araştırma yapıyoruz’ diye açıklama yapanlar, ne hikmetse köyünden yalnızca 3 kilometre uzaklıkta olan bir çocuğu 19 gün boyunca bir türlü bulamadılar. Ama dün  bugün Narin için adalet isteyenleri darp etmekten, yürüyenlerin elindeki Narin fotoğrafını yırtmaktan da geri durmadılar” diye konuştu. 

Nebahat Çalpan, her yerde kadınlar, çocuklar ve ezilenler için mücadeleye devam edeceklerini belirterek şunları ekledi: “Ve biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey, bizlere iktidarlar tarafından verilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık.  Şimdi bizleri tahakküm altına almaya çalışan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”