Kadınlar deprem suçlularından hesap sordu
Kadınlar, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde "Kadınlar unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyor" diyerek alanlara çıktı.
Kadınlar, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde "Kadınlar unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyor" diyerek alanlara çıktı.
Kadınlar Birlikte Güçlü, 6 Şubat Mereş merkezli meydana gelen depremin 1'nci yıl dönümünde, "Kadınlar hesap soruyor" şiarıyla alanlara çıktı.
İSTANBUL
Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünden Kadıköy Meydanı'na bir yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, "Kadınlar unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyor" pankartını açarken, "Ma rıhna nıhna hon", " 6 Şubat günü yastayız, isyandayız", "Kadın dayanışması yaşatır", "Kum üzerine kurulu düzeninizden hesap soracağız", "Kader değil, bu bir katliam", "Ecelimle ölmek istiyorum", "6 Şubat'ı unutma unutturma", "Hüznümüz isyanımızdır" dövizleri taşındı.
Kadınlar yürüdükleri esnada zılgıtlarla ses çıkarırken, sık sık "Unutmak yok, atfetmek yok, boyun eğmek yok", "6 Şubat'ı unutma unutturma", " Hırsızlar suçlular 6 Şubatta rantçılar", "Deprem değil, bu bir katliam", "Katil devlet hesap verecek", " AKP halka hesap verecek", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Kadınlar yürüyor isyanımız büyüyor", " Kadınlar birlikte güçlü", "Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor", "Jin jiyan azadî", "Kadın yaşam özgürlük" sloganlarını attı.
Kadıköy Meydanı’nda yürüyüşlerini sonlandıran yüzlerce kadın, burada telefon ışıklarını açtı. Kitle adına basın metnini okuyan Seçil Murtazaoğlu, bir doğal afetin iktidar eliyle “katliama” çevrildiğini vurguladı. Seçil Murtazaoğlu, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı olan ve şu an İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Murat Kurum’un 130 bin kişinin hayatını kaybettiği yönünde açıklamasını hatırlattı. Murtazaoğlu, Kurum’un ifadelerinin bir “itiraf” şeklinde olduğunu söyledi.
Depremde feministler ve sosyalistlerin dayanışma gösterdiğinin altını çizen Seçil Murtazaoğlu,“AFAD’ın, Kızılay'ın hiçbir ekibinin girmediği Hatay için Erdoğan'ın ‘Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Bak şu anda Hatay garip kaldı’ sözleri yıllardır yürütmeye çalıştıkları Hatay halkını göç ettirme politikasını depremle birlikte fırsata çevirmek için orada olmadıklarını itiraf etmiş ve alenen halkı tehdit etmiştir. Halkın dayanışarak topladığı malzemeleri, çadırları taşıyan tırlara el koyarak üzerlerine kendi isimlerini koyan AFAD, Kızılay, AKP halk enkaz altındayken iktidara muhalif olup olmamalarına, sermayenin çıkarları için önemli olan bölgelerde işçi olup olmamalarına bakarak bu yardımları sadaka dağıtıyormuş gibi dağıttı, yardımların bir kısmını halka ulaştırmayıp sattı” diye konuştu.
‘DEPREMDE KAYBOLAN ÇOCUKLARA NE OLDU?’
Doğal afetlerde kadın ve çocuklara yönelik şiddet ile istismar oranlarının arttığına dikkati çeken Seçil Murtazaoğlu, kadın ve çocukların 6 Şubat depremlerinde birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Murtazaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremin en kritik saatlerinde ilgili bakanlıklar neredeydi? Yıkımdan sorumlu müteahhitler neden hala yargılanmadı ve hala kentlerin yeniden inşasında depreme dayanıklılık denetlenmiyor? Deprem için toplanan bağışlar, afet vergileri nerede? Depremde kaybolan çocuklara ne oldu? Depremin ilk gününden beri bölgede dayanışma köprüleri kuran kadınlar bu soruları sormaya, doğal afeti felakete çevirenlerden hesap sormaya devam edecek! Bizler depremde yaşanan hiçbir şeyi unutmadık, affetmiyoruz! Ve çok iyi biliyoruz ki, depremden en çok etkilenen kadınlar, çocuklarla dayanışma gösteren feministler dayanışmayı büyütmeye yıllar geçse de devam edecek, halkın iktidarla karşı karşıya geldiği her alanda, olayda halkın yanında halkla birlikte hesap soracak. Aynı 6 Şubat’tan beri yaptıkları gibi.”
‘ENKAZIN ALTINDA İKTİDAR KALACAK’
Seçil Murtazaoğlu, son olarak “Gün gelecek, enkaz altında bırakılan, çadır bulamadığı için şiddet gördüğü yerlere dönen, erken yaşta evlendirilmeye çalışılan, depremde kaybolan çocuklarını arayan herkesin hesabını bu iktidardan ve yandaşlarından yaptıkları ve söyledikleri her şeyi tek tek hatırlatarak soracağız! Kadınlar yaşanan hiçbir şeyi unutmadı ve unutmayacak! Mücadeleyi büyüteceğiz ve kendi yarattığı enkazın altında kalan bu iktidar, sermaye, patriyarka olacak!” ifadelerini kullandı.
İZMİR
İzmir Kadın Platformu da 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde insan zinciri oluşturarak, Alsancak Gar’a kadar yürüdü. "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok. Güvenli kentler güvenli yaşam istiyoruz" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Refakatsiz 1912 çocuk nerede", "Faillerle aynı çadırlarda yaşamak zorunda kadınlara barınma imkanı sağlansın" ve "Depremzede kadınların sesiyiz" dövizleri taşındı. Kadınlar yürüyüş boyunca, "Deprem değil bu bir katliam", "Katillerden hesabı kadınlar soracak" ve "Unutmuyoruz, affetmiyoruz, hesap soruyoruz" sloganları attı.
Yürüyüş sonrası açıklama yapan platform üyesi Deniz Uslu, “Bir yıl geçmiş olmasına rağmen akıbeti belli olmayan insanlar var. Ve bu dönemde yüzlerce çocuğun tarikatlara gönderildiğine dair haberleri hep birlikte okuduk. Aynı zamanda depremzedeler arasında kimlik ve inanç ayrımcılığına da birlikte şahit olduk Özellikle Hatay’da yaşayan Alevi nüfusu tam anlamıyla görmezden gelen, üzerine daha fazla saldırmaya çalışan bir iktidar politikası bu. Depremden sonra birçok kadın işsiz kaldı. Kadınlar güvenli bir yaşam ve güvenli kentler için mücadeleyi sürdürecek" ifadelerini kullandı.
MERSİN
Mersin Kadın Platformu, Mereş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için anmak için yürüyüş gerçekleştirdi. "Kadınlar unutmuyor affetmiyor, hesap soruyor" yazılı pankartını açan kadınlar, Kushimoto Sokağı'nda bir araya gelerek, "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz" ve "AKP'den hesabı kadınlar soracak" sloganlarını atarak Özgecan Arslan Barış Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sonrası kadınlar, yere karanfil atarak depremde yaşamını yitirenleri andı.