Kadınlardan parasız alışveriş

Hakkari’de kadınlar kendi bahçelerinde topladıkları meyveleri kurutarak satıyor. Paranın geçerli olmadığı bu alışverişte sattıkları kuru meyvelerin yerine, ev ve mutfak eşyaları alıyor.

Hakkari’de bin bir çeşit meyve ve sebze yetişiyor. Bölgenin temiz havası, suyu ve güneşi, ürünlerin lezzetine lezzet katıyor. Yöre halkı bu ürünlerin bir kısmını taze olarak tüketirken bir kısmını da kış ayları için depoluyor. İhtiyaçtan fazla elde edilen ürünlerin bir kısmı ise taze veya kurutularak satılıyor.

Yıllardır Hakkari ve çevre illerde kadınlardan aldıkları kuru meyveleri alarak iş yapan Okan Aslan, bu işi dedelerinden kendilerine kaldığını söyledi. Özellikle kuru elma, kuru kayısı, erik, kayısı çekirdeği gibi ürünleri satın aldıklarını belirten Aslan, şunları anlattı: “Aldığımız bu ürünlerin yerine mutfak ve ev eşyaları ile temizlik ürünlerini veriyoruz. Yani bu alışverişlerimizde para geçmiyor. Aldığımız ürünün yerine başka bir ürün veriyoruz. Kadınlar, bize sattıkları kuru meyvelerinin yerine ihtiyaçları olan eşyaları alıyor. Bizim bu işimiz dedemizden bize kalan bir miras. Sonbaharda, kadınlar kendi bahçelerinin meyveleri kurutuyor. Biz de köy köy, mahalle mahalle dolaşarak bu ürünleri alıyoruz. Özellikle Hakkari, Gever, Gevaş, Şemdinli, Şırnak, Tatvan, Bitlis gibi kentlerde topladığımız bu ürünleri İzmir ve Bursa olmak üzere birçok kente götürüyoruz.”

Hakkarili kadınlar, yıllardır bu işi yapıyor. Hemen hemen her evin avlusunda ve bahçesinde kurutulmuş meyve ve sebze görmek mümkün. Doğadan aldıklarıyla üretime katkı sağlayan Hakkarili kadınlar için bu sıradan bir iş. İhtiyaçlarından fazla olan bu meyveler, tek tek kesilerek bir bezin ve tahtaların üstüne seriliyor. Güneşin sıcağı altında günlerce kalan bu meyveler, kuruduktan sonra toplanarak torbalara konuluyor. Toplanan bu ürünler, daha sonra satılarak ev ihtiyaçları karşılanıyor.