Kadınlardan protesto: Bu yargı kadınları korumaz, hepimiz tehdit altındayız

Türk yargısının kadınları koruyabilecek durumda olmadığını söyleyen Amed Barosu Kadın Hakları Komisyonu, "Hepimiz tehdit altındayız" dedi.

Amed Barosu Kadın Hakları Komisyonu, adli yıl açılışı nedeniyle Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaparak, kadına yönelik şiddette hukuk sisteminin rolüne dikkat çekti.

Eyleme Rosa Kadın Derneği üyeleri ve çok sayıda kadın avukat katıldı. Basın metnini okuyan Avukat Cansel Atalay, sadece Ağustos ayında 33 kadının erkekler tarafından katledildiğini, 24 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti. 

Kadına yönelik şiddete karşı önleyici ve koruyucu önlemlerin alınmadığını belirten Cansel Atalay, "Kadın cinayetleri davalarında eksik delil değerlendirmeleriyle, haksız tahrik indirimleriyle, cinsiyet rolleri göz önünde bulundurularak, cezasızlık politikaları dolu dizgin uygulanmakta. Bu çok açık ve doğrudan politika sebebiyle sürüyerek ilerletmeye çalıştığımız hukuk, bizleri koruyabilecek durumda değil. Her birimiz tehdit altındayız” ifadelerini kullandı.

WAN

Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi, kadına yönelik artan şiddet olaylarına dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Kadın Hakları Merkezi üyeleri ve Star Kadın Derneği Başkanı Zeynep Demir de katıldı. Bölge barolarının ortak imzasını taşıyan açıklama metnini Avukat Mariye Bildirici Borazan okudu.

Kadına yönelik şiddetin cins kırım boyutuna ulaştığını vurgulayan Mariye Bildirici Borazan, önleyici tedbirlerin yetersiz olduğunu ve ihbarların ciddiye alınmadığını söyledi. Ayrıca, Kürtçe tercüman desteğinin eksikliği ve kadın avukatlara yönelik saldırıların arttığını ifade etti.

Yetkililerin bu duruma karşı kayıtsız kaldığını belirten Mariye Bildirici Borazan, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması gerektiğini ve kadınların kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Mariye Bildirici Borazan, kadınların haklarının tehdit altında olduğunu ve yeni adli yılda kadınların taleplerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi.