Avrupa'da 8 Mart buluşmaları: Devrimin teminatı direnen kadınlar-YENİLENDİ-I

Almanya ve Avusturya'da 8 Mart vesilesiyle buluşan kadınlar, Kadın Özgürlük Mücadelesinin yaşamlarında yarattığı değişimleri anlattı. Londra'da ise "10 Ekim hamlesini Önder Apo’nun özgürlüğü ile sonuçlandırmak için tüm gücümüzü ortaya koyacağız” denildi.

Almanya’nın Kassel ve Stuttgart, Avusturya'nın Graz kentleri ile İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelen kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla tartışmalar yürüttü, kutlama yaptı.

LONDRA

Londra Jiyan Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısı ile bir dayanışma etkinliği ve Kürt kadın devrimci Aysel Doğan’ın anlatan ‘Güneşi Doğuran Kadınlar’ adlı belgesel filminin gösterimini gerçekleştirdi.

Jiyan Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile Londra KCC binasında bir dayanışma etkinliği düzenledi. Kadınların bir araya geldiği etkinlikte, kadın mücadelesi ve güncel gelişmeler değerlendirildi. Burada bir açıklama yapan Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak, 10 Ekim hamlesine vurgu yaparak, “Bugün hamlenin ikinci aşaması başlatılmıştır. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlükçü paradigması bugün sadece Ortadoğu değil tüm dünya da büyük bir yankı uyandırdı. Önder Apo kadınların özgür olmadığı bir yaşamın eşit ve özgür olmayacağını ifade etti. Düşünceleri fikirleri tüm kadınlara ilham kaynağı oldu ve ‘jin jiyan azadî’ şiarı ile bir isyana dönüştü. Önder Apo’nun özgürlüğü kadın özgürlüğüdür. Bu anlamda 10 Ekim hamlesini Önder Apo’nun özgürlüğü ile sonuçlandırmak için tüm gücümüzü ortaya koyacağız” dedi.

8 Mart dolayısı ile yönetmenliğini İlham Bakır’ın yaptığı ve sürgünde yaşamını yitiren Kürt devrimci Aysel Doğan’ın ‘Güneşi doğuran kadınlar’ adlı belgesel filmi gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından kadınlar “Jin jiyan azadi” sloganları attı.

Burada kısa bir söyleşi yapan Yönetmen İlham Bakır, Aysel Doğan’ın belgeselini yapmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, “Aysel Doğan yaşamı ile hem kadın mücadelesini hem özgürlük mücadelesini bize anlatıyor. O açıdan yaşamına baktığınız da bize bir söz söylemek düşmüyor. Biz biliyoruz ki Kurdistan devriminin teminatı, direnen Kürt kadınlarıdır. İşte Aysel Doğanlar, Sakineler ve Bêrîtanlar bu devrimin teminatıdır” dedi.

KASSEL

Almanya’nın Kassel şehrinde 8 Mart etkinlikleri kapsamında bir etkinlik düzenlendi.

Öncelikli olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesine değinilen etkinlikte, kadınların şiddete, savaşa, yoksulluk ve emek sömürüne karşı verdikleri mücadeleye dikkat çekildi.

Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesi’nin tarihçesine ve Jin Jiyan Azadî felsefesinin etkilerine değinilen konuşmaların ardından kadınlar kendi hayatlarından örnekler vererek Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesinin yaşamlarında yarattığı değişimleri anlattı.

Sistemin en çok örgütlenen kadına yöneldiği gerçekliği karşısında Kassel şehrinde bir kadın komünü oluşturma kararlaştırıldığı etkinlik sonrası, yöresel halaylar eşliğinde 8 Mart kutlaması gerçekleştirildi.

STUTTGART

Meryem Kadın Komünü, Stuttgart ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün startını kadın buluşması ile yaptı.

Buluşmada, Avrupa Kürt Kadın Hareketi temsilcisi tarafından 8 Mart’ın tarihçesi ve Jin Jiyan Azadî felsefesi üzerine sunum yapıldı.

Ardından Sanatçı Zeynep Enhas müzik dinletisi sundu. Kadınların kilamlar söylediği buluşmada Koma Jiyan Folklor Ekibi de sahne aldı.

Buluşma, çekilen halaylar ardından “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan Azadî” sloganları ardından sona erdi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla seminer düzenlendi ve sinevizyon gösterimi yapıldı.

8 Mart’ın ve Kürt kadın özgürlük mücadelesinin tarihçesinin anlatıldığı seminerde, kadınların mücadelesinin "Jin Jiyan Azadî" sloganı ile evrenselleştiğine dikkat çekildi, öz savunmanın kadınlar için önemi vurgulandı.

Ardından müzik ve halaylar ile coşkulu bir kutlama gerçekleştirildi.