Katledilen Yeter Polat'ın duruşmasına devam edildi

Yeter Polat’ı katleden Mehmet Emin Pehlivan hakkında açılan davanın duruşmasına devam edildi.

Eşi tarafından geçen sene Aralık ayında öldürülen Kürt kadını Yeter Polat ile ilgili davanın ilk duruşması 29 Ağustos Salı günü görülmüştü. Kadın kurumlarının yoğun ilgi gösterdiği davanın ikinci duruşması dün görüldü. Berlin Eyalet Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Yeter Polat’ın kız kardeşleri ve kadınlardan oluşan bir grup da dinleyici olarak katıldı. Alman Ceza Yasası’nın 211. maddesine göre savcının ömür boyu hapis cezası talep ettiği Mehmet Emin Pehlivan’ın bıçaklayarak öldürdüğü eşine öncesinde sıcak suda işkence yaptığına ve yine tecavüze ilişkin kuşkular da var.

SARAY VE YETER BİR ARADA...

DEST DAN Kadın Meclisi mahkeme önünde protesto mitingi düzenledi. Mitinge Sosyalist Kadınlar Birliği ve Alman kadın kurumları da katıldı. Mitingde Yeter Polat’ın fotoğraflarının yanı sıra Frankfurt'ta katledilen Dersimli Saray Güven’in de fotoğrafları taşındı. "Yeter yalnız değildir", "Erkek şiddetine hayır", "Yeter ve Saray’ın hesabını soracağız" yazılı dövizler de dikkat çekti. Yapılan konuşmalarda kadın katliamları kınandı ve tüm kadınlara kendilerini savunma çağrısı yapıldı. Konuşmalarda katillerin psikolojik durumlarını gerekçe göstererek cinayeti meşrulaştırmaya çalışmaları ve Alman kanunlarının bunu hafifletici sebep olarak görmesine de tepki gösterdi.

Yeter Polat’ın duruşması 12 Eylül’e ertelenirken, DEST DAN Kadın Meclisi, davaya ilişkin duyarlılık çağrısı yaptı. Sosyalist Kadınlar Birliği adına yapılan açıklamada da "davanın sonuna kadar takipçisi olacağız" denildi.